Kunnen we toch even bingewatchen

De eerste afleveringen van het vijfde seizoen van Game of Thrones lekten uit. HBO is not amused, maar we weten nu wel beter of het een goed seizoen wordt. (Ja.)

None

Tja. Hadden ze het bij HBO allemaal slim uitgedacht, is het toch misgelopen. De eerste aflevering van het langverwachte vijfde seizoen van de tv-serie Game of Thrones werd zondagnacht wereldwijd op HBO uitgezonden, maar ondertussen waren de eerste vier afleveringen zaterdagavond al uitgelekt via torrentsites. Een klein feestje voor bingewatchers dus. En dat terwijl HBO juist de vele GoT-fans wereldwijd zoet wilde houden door wekelijks slechts één nieuwe episode vrij te geven.

Nu toch al zo’n groot deel van de serie ‘op straat ligt’, is het terecht om de vraag te stellen of het voor de kijker ook dit keer de moeite waard is zich te verdiepen in de vele intriges, seksuele escapades en onthoofdingen die nu weer plaatsvinden in dit seizoen.

Het antwoord is simpel: Ja. Snelle plotwendingen, indrukwekkend camerawerk,adembenemende locaties en spitsvondige dialogen, het is er allemaal.

Maar wees ook gewaarschuwd, want alleen trouwe GoT-volgers zullen moeiteloos de vele verhaallijnen kunnen volgen die inmiddels zijn uitgezet. En zelfs voor degenen met een minder scherp geheugen is het wennen wie ook alweer bij welke familie hoort en waarom hij of zij meent deel te moeten nemen aan de eindeloze machtsstrijd op het mythische continent Westeros.

Vanaf hier zijn er serieuze spoilers

Bovendien is het voor de Game of Thrones-schrijvers D.B. Weiss en David Benioff ook dit keer weer een uitdaging om de tv-serie interessant te houden aangezien in het vierde seizoen nogal wat belangrijke personages (Ygritte, de ‘Hound’, Oberyn Martell) het leven lieten. Veel meer plotspoilers zullen in het onderstaande niet langskomen, maar voor wie het vierde seizoen van GoT nog niet heeft gezien, is het raadzaam hier te stoppen met lezen. Want de laatste aflevering liet velen in verbijstering achter toen de eeuwig cynische dwerg Tyrion Lannister (Peter Dinklage) zijn geheime minnares vermoordde en terloops zijn brute vader Tywin, terwijl deze net zijn behoefte deed op een middeleeuws toilet, met een pijl doorboorde.

Het is deze moord op de pater familias die in Westeros een groot machtsvacuüm achterlaat.

Met het wegvallen van Tywin, regeert niemand meer met vaste hand. Een gruwelijk familiedrama lijkt in aantocht, vandaar ook de titel van de eerste aflevering: ‘The Wars to Come’. Want ondertussen is de depressieve Tyrion, nu met lange baard, nog wildere haren en stevig aan de drank, met zijn handlanger Varys naar het afgelegen Essos gevlucht, ver weg van Westeros waar zijn broer Jaime en zus Cersei een klopjacht zijn begonnen op alles wat ook maar enigszins lijkt op een dwerg.

Opvallend is dat in dit seizoen de verhaallijn van Tyrion verder strekt dan in de originele boeken van George R.R. Martin waarop de tv-serie is gebaseerd. Niet dat het ongewoon is dat in Game of Thrones de zaken soms anders lopen.

Maar in dit vijfde seizoen wijken de Game of Thrones-schrijvers D.B. Weiss en David Benioff meerdere keren af van het originele verhaal. Zo zijn er nieuwe subplots bedacht voor Jaime en de immer huilerige prinses Sansa Stark (haar gemoedstoestand is begrijpelijk: bijna haar hele familie werd uitgemoord door de Lannisters) en zijn Brandon Stark en Hodor zelfs helemaal afwezig, simpelweg omdat Martin in zijn laatste boek hun laatste wederwaardigheden nog niet had genoteerd. Maar storend is dat niet. Deze serie kan prima met een verhaallijn minder en er blijft voldoende actie over.

Dat is natuurlijk ook waar het in Game of Thrones om draait: de zucht naar macht, dat gulzige monster, slokt zelfs de harten der onschuldigen op.

    • Rosan Hollak