Kamervoorzitter vecht voor haar aanblijven

Van Miltenburg in problemen door de zaak-Voortman.

Anouchka van Miltenburg

Een verzwakte Kamervoorzitter die vecht voor haar politieke leven. Een Kamerlid dat terugvecht na een onterechte beschuldiging. Inzet: blijft Anouchka van Miltenburg (VVD) voorzitter van de Tweede Kamer?

Aan het einde van de ochtend bleef de vraag onbeantwoord. Vanaf kwart over negen vergaderde het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer, achter gesloten deuren over de zaak.

Die draait om de mislukte voordracht, vorig jaar, van ANWB-directeur Guido van Woerkom voor Nationale ombudsman. Die voordracht kwam unaniem van een Kamercommissie – maar was meteen omstreden. Linda Voortman (GroenLinks), die buiten de voordrachtprocedure was gebleven, wierp zich op als spreekbuis van de critici buiten de Kamer.

In die context ontving de NOS een anoniem mailtje met namen van kandidaten die het hadden afgelegd tegen Van Woerkom (die zich later zou terugtrekken). Dit lek leidde tot een gealarmeerde reactie bij Van Miltenburg. Zij ligt sinds haar aantreden onder vuur wegens slordig en aarzelend optreden. In dit geval besloot zij tot handelen: zij sprak met Kamerleden die mogelijk hadden gelekt. Voortman gaf daarin aan dat zij over tegenkandidaten met fractiegenoten had gesproken.

Dat laatste feit meldde Van Miltenburg kort daarna – geanonimiseerd – aan het presidium. Dit besloot aangifte te doen; niet tegen Voortman specifiek maar wegens het strafbare feit van lekken. Details over het gesprek van de voorzitter met Voortman lekten uit naar De Telegraaf. GroenLinks schorste Voortman.

Uit het OM-onderzoek bleek dat Voortman het lek niet geweest kon zijn. Eén naam uit het mailtje aan de NOS kende zij niet. Ook oordeelde het OM dat vertrouwelijke informatie delen met fractiegenoten niet onder de geheimhoudingregels valt.

Voortman besloot per brief, maandag gemeld door Nieuwsuur, terug te vechten. Zij wil weten hoe zij onterecht verdachte kon worden, en hoe details over haar gesprek met de voorzitter in De Telegraaf terechtkwamen.

Van Miltenburgs positie is zo verzwakt dat ook in haar eigen VVD-fractie wordt gezegd dat zij is gewogen en te licht bevonden. Maar dat alleen zijzelf een einde aan haar lijden kan maken. In die stemming begon vanochtend de vergadering. Rond elf uur werd besloten vanmiddag door te praten.