Houthi’s boos over VN-resolutie

De Houthi-rebellen in Jemen hebben de resolutie die de VN-Veiligheidsraad gisteren aannam in een boodschap op hun eigen televisiezender scherp veroordeeld. De VN-resolutie bevat onder meer een wapenembargo tegen de shi’itische groep. Volgens de Houthi’s steunt de resolutie de ‘agressie’ van sunnitische landen, die onder leiding van Saoedi-Arabië een luchtoffensief in Jemen uitvoeren. In de VN-resolutie, opgesteld door Jordanië, dat deel uitmaakt van de coalitie, is verder de eis opgenomen dat de Houthi’s zich terugtrekken uit de gebieden die ze onlangs hebben veroverd. Rusland leek de resolutie aanvankelijk te zullen vetoën, omdat ze slechts één van de strijdende partijen in Jemen treft. Maar Moskou onthield zich uiteindelijk van stemming. Het embargo zal niet veel verschil maken, want Jemen is vergeven van de wapens. (NRC)