Opinie

    • Japke-d. Bouma

Jongens, jullie hoeven écht geen tas mee naar kantoor

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter

Er is dus een misverstand dat er heel veel spullen mee moeten naar kantoor. Zo zie ik allemaal mensen met rugzakken, vouwfietsen, telefoongordels, bergschoenen, regenpakken en windjacks op hun werk komen alsof ze op expeditie gaan. Vooral 50-plussers met kort haar en een bril hebben daar erg veel last van. Jongens: nee, nee, nee. Naar kantoor travel je light. Ik zou zeggen: een bankpas, huissleutels, een schone onderbroek en je smartphone is voldoende. Dus geen wortels, rolkoffers, huisgemaakte quinoasalade, dingen en gedoe – nergens voor nodig.

Tassen met spullen zijn pure onzekerheid. Met een tas op je werk komen is als een brugklasser die in zijn eerste week op school nog alles bij zich heeft in zo’n rundlederen geval. Met een tas op kantoor ben je ook een beetje zo’n moeke op de kinderboerderij die altijd zakdoekjes bij zich heeft, kotszakjes, een nat washandje in een plastic zakje, een boterham, verdroogde mandarijnen, haarelastiekjes, paspoort, ziekenfondskaart en een agenda.

Mensen die alles thuislaten daarentegen, staan gelijk al op een enorme voorsprong. Je ziet de collega’s denken: we snappen niet hoe hij het doet, maar hij heeft nooit iets bij zich en toch lukt hem alles. Lodewijk Asscher, Superman of koning Willy zie je ook nooit met spullen en tassen. Dat is niet voor niets.

Het hóéft ook gewoon niet, spullen mee naar kantoor. Alles is er al. Je laptop, een kantine, een toilet, een koffieautomaat, kroketten en je hebt je fles Johnny Walker in je la, dus wat zou je verder nog meenemen. Ik heb zelfs niks meer thuis staan sinds ik werk, ik heb alles op kantoor gezet. Ik ben ook amper meer thuis sinds ik een baan heb, waarom zou je naar huis gaan als je op kantoor kan zijn, enfin, daar heb ik het al vaak genoeg over gehad.

En een regenpak dan, hoor ik vaak. Jongens, hou eens op over die regenpakken. Het is heerlijk zonder regenpak in de regen en het is nog fijner om kletsnat op kantoor te komen: lekker de kachel aan en warme choco met z’n allen.

Wat we natuurlijk wél even moeten regelen, als niemand meer iets meeneemt naar kantoor, is een centraal punt waar alles te krijgen is en iemand die alles bijhoudt. Ik heb zelf het liefst een beheerder met een blauwe jas en een snor. Daarna hebben we alleen nog maar een intekenlijst nodig wie wanneer aan de beurt is voor de chips, de toiletblokken, deodorant, verjaardagscadeaus, opladers, vochtig toiletpapier en sambal voor op de laffe broodjes. Verder dacht ik aan een comfoortje voor als de koffieautomaat uitvalt, een scheetkussen, een tosti-ijzer, een kleine stretcher en een thuistapje. Het enige wat iedereen dan alleen nog maar hoeft mee te nemen is een goed humeur en dan kan het grote genieten beginnen.

    • Japke-d. Bouma