Nederland loopt voorop met IT, behalve de overheid

Nederland blijft een van de voorlopers in de wereld in het gebruik van informatie- en communicatietechnologie. Dat staat in het Global Information Technology Report van de internationale denktank World Economic Forum.

Het rapport vergeleek 143 landen met elkaar op het vermogen om IT te gebruiken voor economische groei, innovatie en welzijn. Nederland staat net als vorig jaar hoog, op de vierde plaats. Alleen Singapore, Finland en Zweden scoren hoger.

Maar de overheid blijft achter. In gebruik van IT door de overheid staat Nederland op de dertiende plaats. En de overheid heeft nauwelijks visie op het belang van IT, zegt hoogleraar Henk Volberda van de Rotterdam School of Management, die het onderzoek in Nederland leidde. Hierin staat Nederland op nummer 33. Ook op het bevorderen van het gebruik van haar IT-diensten (23e plek) blijft Nederland achter.

„Dat komt vooral doordat de overheid zijn backoffice, de interne processen, nog onvoldoende heeft gedigitaliseerd”, zegt Volberda. „Tegenover de burger doet de overheid het prima; met DigiD, met onlinebelastingaangifte, maar intern moet het beter.” IT is hier ook duur. Nederland staat met een 72ste plek laag als het gaat om de betaalbaarheid van IT.