Israëlische site vervangt Kardashian door kassabon. Heel ‘raar’ is dat niet

Rechts zit burgemeester Nir Barkat, links van hem rapper Kanye West. Helemaal links een kassabon, waar eigenlijk zijn vrouw Kim Kardashian zit.
Rechts zit burgemeester Nir Barkat, links van hem rapper Kanye West. Helemaal links een kassabon, waar eigenlijk zijn vrouw Kim Kardashian zit. Via Haaretz

Als we de Israëlische website Kikar HaShabbat mogen geloven, dan had Nir Barkat, burgemeester van Jeruzalem, een bijzonder geanimeerd gesprek in een restaurant met rapper Kanye West en een levensgrote kassabon. Alleen was dat een nogal opmerkelijke manier van de ultra-orthodoxe site om zijn publiek te beschermen tegen een afbeelding van Wests vrouw Kim Kardashian.

Het is een opvallend contrast, valt ook de Israëlische krant Haaretz op: de vrouw die teert op de aandacht voor haar uiterlijk van zo veel mogelijk mensen, de vrouw van wie niemand weet wat ze doet maar wel hoe ze eruitziet, de vrouw wier kont wereldnieuws werd (€), moet vooral de tere ogen van het publiek van Kikar HaShabbat bespaard blijven.

Naast de foto waarop Kardashian vervangen werd door de rekening, werd ze verderop in het artikel ook nog gewoon de vergetelheid in geblurd. Ook werd haar naam nergens genoemd, maar was ze simpelweg “de vrouw van zanger Kanye West”, volgens Haaretz.

Het origineel, via het Twitteraccount van burgemeester Barkat:

Twitter avatar NirBarkat Mayor Nir Barkat Joined @KimKardashian and @kanyewest in #Jerusalem to toast and celebrate hosting them in our beautiful city http://t.co/RX4PKx3E4J

‘Geen mainstream’

Extreme zedigheid, daar draait de censuur om. Daarnaast zou volgens onze correspondent Derk Walters het afbeelden van een vrouw als Kardashian de religieuze gevoelens van de lezers kwetsen. Dit is niet per se een regel die geldt voor alle orthodoxe joden, zegt een rabbijn uit Sydney tegen de Sydney Morning Herald. Er zijn verschillende gradaties binnen de orthodoxe gemeenschap en die kunnen verschillend tegen zulke zaken aan kijken.

Maar volgens de rabbijn is er niet een algemene regel die publicaties verbiedt foto’s te tonen van vrouwen in het openbaar:

“Dat is geen mainstreamorthodoxie, zelfs geen mainstream-ultraorthodoxie. Je haalt er waarschijnlijk een paar individuele kranten uit. Dat is hun opvatting en die mogen ze hebben.”

Merkel en Clinton verdwenen al eens

Geen mainstream dan, maar het komt wel degelijk vaker voor. Begin dit jaar drukte de orthodoxe krant HaMevaser een foto af van de mars ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Daarop stonden veel van de wereldleiders die daarbij aanwezig waren. Behalve de vrouwen, met als prominentste voorbeeld de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die werden eruit gefotoshopt.

Merkel stond in werkelijkheid naast de Franse president Hollande:

Twitter avatar AmyStephen Amy Equality? Jewish ultra-orthodox newspaper Hamevaser digitally removed female world leaders http://t.co/ZHRvD5TMLw http://t.co/6IbMQR9JJZ

In 2011 plaatste een orthodoxe krant in New York, Der Zeitung, de beroemde foto van het Witte Huis vanuit de zogenoemde ‘situation room’, waar president Obama en andere hoge functionarissen keken naar de inval in het huis waar Osama Bin Laden verbleef. Een van de elementen die de foto zo memorabel maakten, was de geschrokken gezichtsuitdrukking van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken (sinds kort presidentskandidaat) Hillary Clinton. Maar die zagen de lezers van het krantje in New York niet, want Clinton was uit de foto geknipt. Der Zeitung bood later zijn excuses aan.

Waarom überhaupt aandacht voor Kardashian?

Goed, de censuur is op zich niet heel ongebruikelijk in sommige (ultra)orthodoxe publicaties, maar waarom schrijft Kikar HaShabbat überhaupt over Kanye West en Kim Kardashian? Vooral omdat het stuk eigenlijk helemaal niet over hen ging, maar over burgemeester Barkat en zijn restaurantkeuze.

Hij, zelf een niet-orthodoxe jood, krijgt kritiek van de site omdat hij de twee sterren meenam naar een plek waar er niet-kosjer eten wordt bereid. Sterker nog, uit wat de daadwerkelijke rekening schijnt te zijn blijkt dat iemand van het gezelschap “kip bereid in boter met gratin” had besteld. En dat is een overtreding van de regels voor kosjer eten, waarin staat dat melk- en vleesproducten niet gemengd mogen worden.

“Ongevoelig”, vindt de site, gesteund door kritiek van ultra-orthodoxe politici in Jeruzalem. Een rabbijn die de site citeert, vindt dat Barkat, zeker als burgemeester van een stad als Jeruzalem, moet beseffen dat hij iedereen vertegenwoordigt. Dus ook de orthodoxe bevolking.