‘IS vertrokken uit het grote vluchtelingenkamp Yarmouk’

Palestijnse vluchtelingen en Syrische bewoners van het kamp Yarmouk verdringen elkaar bij een uitgiftepunt voor voedsel.
Palestijnse vluchtelingen en Syrische bewoners van het kamp Yarmouk verdringen elkaar bij een uitgiftepunt voor voedsel. Foto EPA / Verenigde Naties

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn vertrokken uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, aan de rand van het centrum van Damascus. Dat meldt persbureau Reuters, op gezag van een Palestijnse functionaris en een aantal inwoners van het kamp.

Het al-Nusra Front, dat is gelieerd aan al-Qaeda, is nog wel in het vluchtelingenkamp aanwezig. In het kamp in Yarmouk leven zo’n 20.000 mensen onder erbarmelijke omstandigheden.

Het kamp werd sinds begin april bezet door strijders van IS.

IS verdrijven

IS kreeg het overgrote deel van Yarmouk in handen na gevechten met leden van de Palestijnse beweging Aknaf Beit al-Maqdis. Dat is een militie bestaande uit Palestijnen en Syriërs die al twee jaar strijdt tegen het regime van Assad. Intussen probeerde ook het Syrische leger het kamp weer in handen te krijgen.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) verwierp de hulp van het Syrische leger. Uit Ramallah liet de PLO toen weten dat het een oplossing wil zonder “het bloed van onze mensen” te vergieten en “verdere vernietiging van het kamp” te vermijden.

Het Syrische leger wil de IS-strijders verdrijven omdat de jihadisten nu heel dichtbij Damascus waren, waar de Syrische president Bashar Assad zetelt. Nooit eerder kwam IS zo dicht bij de hoofdstad.

VN bezorgd over kamp

De Verenigde Naties uitten eerder hun zorgen over de situatie in het grootste vluchtelingenkamp van Syrië. Volgens een woordvoerder van de VN is de situatie daar een “affront voor de menselijkheid van ons allen, een bron van universele schaamte”.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde het een “dodenkamp”.

De situatie in Yarmouk is volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA schrijnend. Na twee jaar belegering door het Syrische leger was er al sprake van ziekten en verhongering, en dat is er door de aanval van IS niet beter op geworden. In Yarmouk woonden op het hoogtepunt zo’n 160.000 mensen, maar sinds de opstanden in Syrië is dat aantal flink teruggelopen.

    • Carlijn Vis