Inschatten hoeveel geld ik kan vragen, is lastig

Frouke Richter (23) is startende ondernemer, ze geeft sinds een jaar creatieve denksessies aan bedrijven. Met acht andere studenten woont ze in een huurhuis in Utrecht. „Mijn kamer is acht vierkante meter.”

Frouke Richter. foto Bob van der Vlist Foto Bob van der Vlist

IN

‘Iedereen heeft de gave om creatief te zijn, maar soms heb je een training nodig om die creativiteit eruit te halen en te gebruiken. Dat leren wij medewerkers van bedrijven met ons bureau, Snijboon&zo. Ik richt me op de theorie, Bob zet de cursisten met verschillende technieken aan het werk om ideeën te ontwikkelen. We maken bijvoorbeeld objecten van karton, plastic of andere materialen.

Omdat ik nog niet zo lang bezig ben vind ik het lastig om in te schatten hoeveel ik kan vragen voor een sessie. Ik wil niet te laag inzetten, want dan vragen klanten zich af of wij wel kwaliteit bieden. Maar ik wil ook weer niet te veel vragen, want dan gaan klanten naar iemand anders. Nu vragen we meestal zo’n 500 euro per dagdeel, maar volgens mij kunnen we wel zo’n 1.000 tot 1.500 euro rekenen. Maar als je, zoals ik, vers van je opleiding komt, dan is 1.500 euro zó veel. Dat verdienen sommige vrienden van me per maand.

Wekelijks ben ik zo’n drie dagen per week bezig met Snijboon&zo. Gemiddeld hebben we nu zo’n twee opdrachten per maand, maar ik ben nog veel tijd kwijt met netwerken en organiseren. Daarnaast werk ik nog ongeveer 20 uur per week op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar doe ik de productieondersteuning van evenementen. Omdat Snijboon&zo nog niet genoeg verdient, heb ik die extra inkomsten nodig om mijn vaste lasten te betalen.”

UIT

‘Ik woon nog op kamers in Utrecht en eigenlijk bevalt me dat prima. Ik woon in een studentenhuis met zeven anderen en dat is heel gezellig. Mijn eigen kamer is acht vierkante meter, maar we delen de woonkamer dus ik leef voornamelijk daar. Het zou logisch zijn als ik wat groters zou zoeken, maar ik vind het veel te gezellig waar ik nu woon. Als ik thuis kom van werk is er altijd wel iemand die heeft gekookt, en als ik zelf tijd heb, vind ik het heerlijk om ter ontspanning voor de anderen te koken.

Onze gedeelde kosten regelen we via wiebetaaltwat.nl. Als ik heb gekookt voer ik in wat het heeft gekost en ik geef online aan wie er mee eet. Als ik een klus heb gehad kan ik zo een paar keer achterelkaar koken en dan sta ik weer een tijd in de plus op wiebetaaltwat.nl. Dat geeft weer ruimte voor als ik een tijdje minder geld heb.

In totaal ben ik, zowel voor het gezamenlijke avondeten als eten voor mezelf, wel veel geld kwijt aan boodschappen. Ik houd nu eenmaal van lekker eten.

Ik zit in een boekenclub en als we een boek uit hebben en het samen gaan bespreken haal ik vaak wat wijn, lekkere kaasjes en worst in huis. En als ik kook is het niet alleen rijst met rode saus, maar dan pak ik echt uit. Ik maak bijvoorbeeld zelf gnocchi of heerlijke vegetarische moussaka. Goed eten maakt me gelukkig, daar bezuinig ik niet op.”

    • Liza Titawano