Geef om je hersenen

None

NPO2, 21.25-22.55u.

Voor de tweede keer presenteert omroep MAX in samenwerking met de Hersenstichting een thema-avond over het belang van hersenonderzoek. Een kwart van de Nederlanders krijgt te maken met een hersenaandoening. Dat kan gaan om mensen die zijn getroffen door een hersenbloeding, die lijden aan de ziekte van Alzheimer of die hersenletsel hebben opgelopen door een ongeval. Ieder jaar komen er in Nederland zo’n 160.000 nieuwe ziektegevallen bij. Tijdens de live-uitzending vertellen patiënten en onderzoekers hun verhaal, geeft men uitleg over de werking van het brein en vragen bekende Nederlanders aandacht voor de noodzaak van onderzoek.

Onder meer Anne-Wil Blankers, Hanneke Groenteman, Jan Mulder, Joke Bruijs en Joop Braakhekke doen een oproep. Daarnaast zijn er optredens van Wibi Soerjadi, Van Dik Hout en Angela Groothuizen. De presentatie in de studio is in handen van Charles Groenhuijsen en Leontine Borsato. Bart Chabot doet net als vorig jaar verslag op locatie. Hij laat een aantal veelbelovende onderzoeken zien. Zo praat hij met een man die door een hersenbloeding zijn voet niet meer kon gebruiken. Dankzij een nieuwe techniek kan hij dat nu wel weer.