In laatste interview waarschuwt Günter Grass voor een “derde grote oorlog”

Günter Grass waarschuwde in zijn laatste interview in de Spaanse krant 'El Pais' voor een derde Wereldoorlog.
Günter Grass waarschuwde in zijn laatste interview in de Spaanse krant 'El Pais' voor een derde Wereldoorlog. EPA/PIOTR WITTMAN POLAND OUT

„We gaan op een derde grote oorlog af”, stelt Günter Grass op 21 maart in een vraaggesprek met El País. Het laatste interview met de waarschuwende woorden van de maandag overleden Duitse schrijver was maandag te lezen in de Spaanse krant.

„Zonder het te merken, alsof we slaapwandelaars zijn, kunnen we in een nieuwe wereldoorlog terechtkomen”, aldus Grass, in 1959 auteur van bestseller Die Blechtrommel.

Politiek

De Nobelprijswinnaar van 1999 ontvangt de redacteur van het Spaanse dagblad in zijn huis in Lübeck. De 87-jarige Grass kan het niet laten tijdens het interview over politiek te beginnen. Hij schetst een somber beeld.

„Naast de sociale ellende die overal aanwezig is hebben we te maken met klimaatverandering. Er wordt niets mee gedaan.”

Overbevolking

Volgens Grass is daarnaast de mondiale overbevolking een groot probleem.

„Als ik alles bij elkaar zie, dan moet ik vaststellen dat dingen eindig zijn. We hebben niet oneindig veel tijd meer. Als we in acht nemen hoelang onze planeet bestaat dan moeten we inzien dat we tot de genodigden behoren die een korte tijd hier op aarde verblijven en het enige wat we achterlaten is atomisch afval”

Dat stelt de schrijver die in 1927 in het Duitse Danzig werd geboren. De stad behoort nu onder de naam Gdansk aan Polen toe.

    • Koen Greven