Ik wil hetzelfde intieme gevoel overdragen

Iedere carrière kent wel een leermeester. Voor 3FM-dj Frank van der Lende (26) is dat radiopresentator Jacques Klöters (68).

None

‘Goedemorgen, heb je lekker geslapen?’, klonk zijn zwoele stem iedere zondagochtend in mijn koptelefoon. Ik zat in de trein naar de studio van 3FM waar ik toen nog achter de schermen werkte. Brak van de avond ervoor luisterde ik steevast naar De Sandwich, het radio 2 programma met Jacques Klöters. Hij begon de uitzending altijd met een gedicht, gevolgd door een beetje truttige muziek. Heerlijk, dát is precies wat je wil op zondagochtend. Ik leerde ervan dat je heel goed moet bedenken welke sfeer op welk tijdstip geschikt is. Ik ben begonnen als presentator in een nachtprogramma. Daarin probeerde ik de sfeer van de nacht te vangen met een ‘wij tegen de rest van de wereld’-gevoel.

„Binnenkort neem ik De Coen & Sander-show over, iedere werkdag van vier tot zes uur. Heel spannend, maar ik ga niet proberen om de razend populaire Coen Swijnenberg en Sander Lantinga na te doen. Ik richt me ook meer op muziek en het kleine verhaal van jou en mij. Net als Jacques Klöters wil ik luisteraars meenemen in mijn wereld. Dat is zo mooi van radio: het is een intiem medium. Je spreekt een luisteraar ook niet aan in meervoud, maar zegt gewoon ‘jij’ want de meeste mensen luisteren alleen. Jacques Klöters gaf me zo het gevoel dat hij op de rand van mijn bed zat die zondagochtenden. Ik wil datzelfde gevoel creëren, maar dan in de sfeer van de avondspits. Zit je in de auto op weg naar huis dan geef ik je het gevoel dat ik naast je op de passagiersstoel zit.

„Nadat ik in een uitzending van De Wereld Draait Door zijn naam noemde als groot voorbeeld, kwamen we met elkaar in contact. Laatst is hij een keer sidekick geweest in mijn nachtprogramma Bende van Van der Lende. Hij is 68 en ik 26, dat merkte ik. Er kwamen bandjes langs die dronken werden van de whisky en ouwehoerden over seks en drugs. De chaos van mijn programma was voor hem echt een parallelle wereld, hij wist niet dat dit allemaal gebeurde in de nacht.”

    • Adinda Akkermans