Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Houthi’s veroordelen VN-resolutie, roepen op tot protest

De Houthi-rebellen in Jemen hebben de resolutie die de VN-Veiligheidsraad gisteren aannam, waarmee de shi’itische groep een wapenembargo wordt opgelegd, in een boodschap op hun eigen tv-zender veroordeeld.

Houthi-rebellen tijdens een protest in de Jemenitische hoofdstad Sana'a tegen de bombardementen van de internationale coalitie.
Houthi-rebellen tijdens een protest in de Jemenitische hoofdstad Sana'a tegen de bombardementen van de internationale coalitie. Foto AP/ Hani Mohammed

De Houthi-rebellen in Jemen hebben de resolutie die de VN-Veiligheidsraad gisteren aannam, waarmee de shi’itische groep een wapenembargo wordt opgelegd, in een boodschap op hun eigen tv-zender veroordeeld. De beslissing van de VN steunt “agressie”, volgens de Houthi’s, tegen wie een internationale coalitie van sunnitische landen momenteel een militaire operatie uitvoert.

In de VN-resolutie, opgesteld door Jordanië, een land dat onderdeel uitmaakt van de coalitie, is verder opgenomen dat geëist wordt van de Houthi’s dat ze zich terugtrekken uit de gebieden die ze in Jemen in handen hebben. De Houthi’s hebben het noorden en een deel van het zuiden in handen. Zo hebben ze onder andere de macht in hoofdstad Sana’a.

Zwarte lijst

Verder wordt met de resolutie de zoon van voormalig president Ali Abdullah Saleh, afgezet tijdens de Arabische Lente in 2011, op een zwarte lijst gezet. Saleh steunt de Houthi-rebellen en strijders die trouw zijn aan de oud-president vechten ook aan de kant van de Houthi’s. Ook de leider van de rebellen, Abdulmalik al-Houthi, is op een zwarte lijst gezet. Hun tegoeden zullen bevroren worden en ze krijgen een reisverbod.

De Houthi’s hebben in een tv-boodschap de Jemenieten opgeroepen te gaan protesteren ter veroordeling van de VN-resolutie. Het is de tweede Jemen-resolutie die de VN dit jaar aanneemt. De eerste was in februari, toen de Houthi’s werden opgeroepen afstand te doen van de macht in het armste land van de Arabische wereld.