Hooikoorts, dit kost het jezelf en je baas

Foto iStock

De zonnigste en warmste dag van de week, voorspelt het KNMI voor vandaag. Eindelijk. De rokjes mogen uit de kast, de zonnebril uit de la. En de hooikoortspillen uit het medicijnkastje. Want ja, ook het hooikoortsseizoen is weer begonnen.

“Oplopende pollendruk”, dat is de hooikoortsverwachting voor deze week. Meer dan één miljoen Nederlanders hebben er last van. Maar wat kost dat de patiënt? En wat kosten die hooikoortsende werknemers hun baas eigenlijk?

Even langs de huisarts…

Hooikoorts staat in de top-10 van meest voorkomende klachten bij de huisarts.

Huisartsenbezoeken, geneesmiddelen op recept, doorverwijzingen naar een specialist: de pollenallergie kost de gezondheidszorg ruim zeven miljoen euro per jaar, berekende onderzoeksbureau NIVEL in 2010. Maar in de berekening zijn de kosten van medicijnen die zonder recept ook bij de supermarkt en drogist te verkrijgen zijn niet meegerekend. En lang niet iedereen slikt op recept.

…of gewoon naar de drogist

Elk jaar geven we ongeveer tien procent meer uit aan pillen, neussprays of oogdruppels tegen allergie, zo blijkt uit gegevens die NRC Q opvroeg bij onderzoeksbureau IMS Health. In het afgelopen jaar gaven we er bijna 12 miljoen euro aan uit, voornamelijk bij de drogist.

De allergieproducten zijn niet alleen bedoeld voor hooikoorts, ook voor verschillende andere allergische reacties. Maar de verkoop laat een duidelijke stijging zien in de hooikoortsmaanden.

Ons favoriete merk?

Van hooikoortsproducten zijn veel goedkope varianten op de markt. De zogenaamde generieke producten, geneesmiddelen die zonder merknaam op de markt gebracht mogen worden nadat het patent verlopen is. En het huismerk van bijvoorbeeld een drogist of apotheek. Toch geven we nog het meeste geld uit aan de ‘echte’ merken. Prevalin was het afgelopen jaar het meest populair.

En wat kost het je baas?

Onderzoek naar het verzuim bij hooikoortspatiënten in Nederland is er niet gedaan. In Zweden wel, in 2010. Uit dat onderzoek, uitgevoerd in de hooikoortsmaanden, blijkt dat een Zweedse werknemer met hooikoorts gemiddeld per jaar ongeveer 5,1 werkdagen mist. Deze resultaten zijn “zeer vergelijkbaar” met de situatie in Nederland, zo zegt professor en KNO-arts Wytske Fokkens.

En wat die 5,1 dagen dan kosten? Elke dag dat een werknemer zich ziek meldt, kost dat de werkgever, op basis van het meest recente TNO-rapport, gemiddeld 223 euro aan loonkosten. Een werknemer met hooikoorts kost de werkgever dus ongeveer 5,1 maal 223 euro, 1137 euro per jaar.

    • Marieke ten Katen