Haalt hij de zwevende lezer terug?

Stel, je bent 28 jaar en je wordt ineens hoofdredacteur van Nieuwe Revu. Dat lukte Marijn Schrijver. Hij staat voor de taak het noodlijdende blad te redden.

None

De freelancers van Nieuwe Revu schudden elkaar onwennig de hand. De meesten kennen elkaar niet, sommigen zijn nog nooit op de redactie geweest. Niemand is ouder dan dertig. Niemand werkt er langer dan twee jaar. Ze zijn hier om de plannen aan te horen van de nieuwe hoofdredacteur Marijn Schrijver (28) en adjunct Casper Sikkema (30).

Schrijver, drie jaar verbonden als freelancer aan het mannenblad, volgde vorige week Erik Noomen op, die na drie jaar opstapte als hoofdredacteur. Sinds 2000 zijn tien hoofdredacteuren Nieuwe Revu gepasseerd, geen één kon de vrije val stoppen. De oplage halveerde in de jaren tachtig en negentig naar 110.000 exemplaren en daalde daarna nog sneller. Vandaag ligt Schrijvers eerste nummer in de winkel met een oplage van amper 20.000 stuks. Het blad wordt gemaakt met zes fte’s en één vaste redacteur.

Schrijver overwoog al in zijn Twitterbio „de laatste hoofdredacteur van de Nieuwe Revu” te vermelden, zei hij tegen Villamedia. Hij maakte ook het einde mee van gratis ochtendkranten DAG en De Pers. Hoewel Nieuwe Revu vaker jonge hoofdredacteuren aanstelt, is Schrijver de jongste ooit. Zijn plan de campagne: journalistieker, actueler, serieuzer. „Tegels lichten, aftredende ministers, daar droomt toch elke journalist van.”

Niet voor de PVV-tokkie of D66-lul

Tijdens de eerste redactievergadering lijkt nog weinig te veranderen. De aloude ‘Wie denkt’-rubriek, waarin personen in het nieuws kritisch geportretteerd worden, blijft „net zo afzeikerig als altijd”. Ideeën zijn welkom zolang ze maar niet te duur zijn.

Schrijver benadrukt dat het rebelse karakter blijft, net als het wantrouwen naar alles met macht. „Het is geen geheim dat we geen fan zijn van het koningshuis of religie, maar we bedrijven objectieve journalistiek. We zijn er niet voor de PVV-tokkie of D66-lul”, zegt Schrijver. „Maar voor de zwevende lezer”, grapt iemand.

De jonge freelancers horen de plannen stilletjes aan. „Geen deadlines voor tweeduizend woorden in twee dagen meer”, verzekert Schrijver. Onder Erik Noomen ging te veel „ad hoc”. Sikkema: „Daar werd de vormgeving gek van. Ambitieloze artikelen wilden er nog weleens doorheen sijpelen.” Een stuk over zuipen op Terschelling kan vanaf nu bijvoorbeeld echt niet meer. „De doelgroep is minimaal 35. We moeten van quarter- naar midlifecrisis.” Een aanwezige redacteur besluit: „Goed verhaal.”

Achter de schermen is wel alles anders. In juli 2014 kocht uitgever Pijper Media Nieuwe Revu – samen met Panorama en Playboy – van Sanoma voor een onbekend bedrag. Bijna de volledige vaste redactie stapte op. Functies werden wezenlijk anders door de intensievere samenwerking met Playboy en Panorama. De bladen verhuisden naar een klein kantoor op een bedrijventerrein aan de rand van Amsterdam, met uitzicht op de Bijlmer Bajes en blote vrouwen aan de muur.

Ondanks de krappe, grijze ruimte, de vlekken op de muren en het bijeengeraapte meubilair is de redactie blij met de nieuwe locatie. „Bij Sanoma werden we letterlijk in een hoekje gestopt en figuurlijk onder het tapijt geveegd”, zegt office manager Diane Beijer. „Elk idee werd afgeschoten. Nu luistert de uitgever weer naar ons.” Dikkere nummers, luxer papier en specials zijn weer bespreekbaar. Bovendien belooft de uitgever een betere, en duurdere, plek in het schap. „Nu til je je een hernia”, zegt Sikkema. Ze gaan nog geen mensen aannemen.

Onder Sanoma is nauwelijks geïnvesteerd in sales. De advertenties in het 68 pagina’s dikke weekblad zijn op één hand te tellen, inclusief reclame voor kortingsacties van Playboy en Nieuwe Revu zelf. „We zijn vaker doodverklaard dan Fidel Castro”, zegt Schrijver na de vergadering. „We zijn geen veredeld kappersblaadje, niet zuur en meedogenloos. We hebben een tietenimago, terwijl er geen tieten in staan.” Een roodkanten lingeriesetje hangt boven de hoofdredactiedesk van Panorama, niet boven die van Nieuwe Revu.

Drugs moet je altijd doseren

Een week later. Maandagochtend ‘deadlineochtend’ is allesbehalve stressvol. Eén eindredacteur en een vormgever leggen om tien uur de laatste hand. De twee stagiairs druppelen later binnen. Ook Schrijver had de laatste uren spannender verwacht, zelf heeft hij nog nooit een maandagochtend meegemaakt op de redactie. Hij hoeft alleen nog maar een goede coverkop te bedenken. Af en toe verdwijnt hij naar zijn kamer om zich te concentreren. Sikkema houdt ondertussen een voetbal hoog.

Eindredacteur Niek Stolker merkt de nieuwe koers van de hoofdredactie al. „Het is minder hapsnap en er worden beter keuzes gemaakt.” Meer ruimte voor minder verhalen. De pijler ‘sport’ krijgt direct vorm met een verhaal over het „slechtste voetballand ter wereld” Bhutan, dat maar liefst negen pagina’s in beslag neemt. Misdaad, seks en drugs blijven, maar worden teruggeschroefd. „Drugs moet je altijd doseren”, merkt een fotograaf op.

Pijper Media wil dat Nieuwe Revu zich meer onderscheidt van Panorama. Dat betekent minder misdaad voor Nieuwe Revu, maar kom daar maar eens om met de auteur van bestseller Mocro Maffia als hoofdredacteur. Het coververhaal over liquidatieverdachte Hamza B. strekt zich uit over zes bladzijden. Sikkema: „Onze misdaadverhalen zijn analytischer dan die van Panorama. Zij, hoe zeg ik dat, houden minder afstand.”

Panorama-verslaggeefster Mylene de la Haye knikt en houdt triomfantelijk een recent nummer omhoog, dat ‘Mylene wordt president!’ schreeuwt. De redactrice leidde korte tijd een vrouwelijke afdeling van motorclub No Surrender voor een ‘journalistiek project’.

Schrijver is blij dat het weekend voorbij is. Hij heeft zich verveeld en hij vindt zijn nieuwe baan veel te leuk, zegt hij. „Van tevoren was ik verlamd door angst”, geeft hij toe. Komen ze dit jaar door? Sikkema heeft vertrouwen. Schrijver nuanceert dat: „Nou, vertrouwen… Ik heb goede hoop. Het is een avontuur, gedroomde rock ’n roll. Dit jaar zal me de rest van mijn leven bijblijven.”

    • Menno Sedee