Europese Commissie klaagt Google aan voor machtsmisbruik

Eurocommissaris Margarethe Vestager van mededinging heeft zojuist bekendgemaakt dat de Europese Commissie een zogeheten statement of objection indient tegen Google. De actie van Vestager houdt in dat ze een formele zaak begint tegen machtsmisbruik van Google.

Eurocommissaris Margarethe Vestager tijdens de persconferentie in Brussel waar zij bekendmaakt een formele zaak te beginnen tegen machtsmisbruik van Google
Eurocommissaris Margarethe Vestager tijdens de persconferentie in Brussel waar zij bekendmaakt een formele zaak te beginnen tegen machtsmisbruik van Google Foto: EPA / Julien Warnard

Eurocommissaris Margarethe Vestager van mededinging heeft zojuist bekendgemaakt dat de Europese Commissie een zogeheten statement of objection indient tegen Google. De actie van Vestager houdt in dat ze een formele zaak begint tegen machtsmisbruik van Google.

Dat zei Vestager zojuist in een persconferentie. Daarmee bevestigt zij nieuws dat gisteren al naar buiten werd gebracht door Amerikaanse media. De bezwaren hebben te maken met hoe Google in zijn zoekmachine eigen diensten voortrekt en daarmee concurrenten benadeelt. De Commissie en Google gaan nu een langdurig proces in waarbij gekeken gaat worden of Google boetes moet betalen of zijn diensten moet aanpassen.

Google Shopping wordt als eerste aangepakt

Googles zoekmachine heeft een marktaandeel van meer dan 90 procent in Europa. Vooral de manier waarop Google zoekresultaten over winkelen presenteert kan niet door de beugel, zegt Vestager:

‘De eigen winkelvergelijker Google Shopping staat systematisch bovenaan. Dat duidt erop dat het andere criteria hanteert voor de eigen dienst dan voor concurrerende winkelvergelijker.’

Vestager kondigde verder aan dat de Commissie een diepgaand onderzoek zal uitvoeren naar de machtspositie van Google op de smartphone met het besturingssysteem Android. De Commissie vermoedt dat Google ook daar oneerlijk gebruik maakt van zijn hoge marktaandeel (ruim 60 procent). Google zou fabrikanten dwingen om Google-apps voor te installeren,  op oneerlijke manier apps en diensten bundelen zodat concurrenten buiten worden gesloten, en fabrikanten te veel verbieden om eigen versies van Android (forks) te ontwikkelen.

Google spreekt in een blogpost de beschuldigingen tegen. Volgens het internet bedrijf is het helemaal niet zo machtig als de Commissie beweert. Daarbij wijst het bijvoorbeeld op grotere marktaandelen voor concurrenten in de winkel- en reisbranche zoals Amazon en Booking.com.

Lees ook op NRCQ: Google: wij hebben ‘een hele sterke zaak’ tegen Brussel