Dit is wat je vandaag moet weten

Foto EPA

Goedemorgen NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Vandaag heeft de Tweede Kamer het met minister Dijsselbloem over woekerpolissen. Die zijn nog altijd niet uitgewoekerd. En dit moet je erover weten, ook al omdat er zo’n 7 miljoen van die polissen zijn verkocht.

Voor sommigen is ASML - dat vandaag met cijfers over het eerste kwartaal komt - een beurslieveling, voor anderen een grote onbekende. NRC Q helpt een handje. Vijf opvallende kanten van ASML in vijf quizvragen.

Ooit begrepen waarom een start-up Jazoo heet? Of Plexxi? Waarschijnlijk waren alle simpelere bedrijfsnamen al bezet. Hoe kies je wél een goede naam?

En: het wordt warm, vandaag. Tijd voor een hooikoortspilletje?

Poldernieuws

Eigenaren van gastouderbureau’s plegen op grote schaal miljoenenfraude. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Winkelketen Halfords had niet failliet gehoeven als voormalig eigenaar Macintosh er meer oog voor had, zegt een Halfords-commissaris in de Telegraaf.

Amsterdam wil de groenste bussen van het land. Over tien jaar moeten alle stadsbussen een stekker hebben, bericht de Volkskrant.

While you were sleeping… in the US

SpaceXverliest weer een slag in de space race door een mislukte landing van hun Falcon-raket, meldt CNN.

Nokia onderhandelt over de overname van Alcatel-Lucent. Volgens Techcrunch kan het Finse bedrijf weer een grote speler worden.

Wal-Mart hoeft niet te luisteren naar aandeelhouders die de verkoop van semi-automatische wapens willen herzien, schrijft The Wall Street Journal.

While you were sleeping… in Asia

Voor het eerst in zestien jaar is India en niet China het Aziatische groeiwonder, schrijft de Financial Times.

Alibaba wil zich richten op gezondheidszorg en trekt daar geld voor uit, aldus The Wall Street Journal.

Nog nooit van het Japanse DIC gehoord? Toch verdient de inktmaker aan jou geld. Nikkei Asian Review heeft een stuk.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q