Directeur wilde van Wereldmuseum ‘cultureel themawarenhuis’ maken

Directeur Wereldmuseum

Stanley Bremer werd in 2001 binnengehaald wegens zijn ondernemersgeest, maar die lijkt hem nu op te breken.

Stanley Bremer (63) werd in juni 2001 naar Rotterdam gehaald om het Wereldmuseum uit het slop te halen, dat kampte met lage bezoekersaantallen en financiële problemen. Hij was eerder directeur van het Maritiem Museum in Curaçao, dat hij zonder subsidie opzette.

Zijn eerste wapenfeit is het binnenhalen van een reisbureau, dat een balie krijgt in de hal. Dat wekt kritiek, maar hij laat zich er niet door weerhouden. In 2006 kondigt hij aan van het museum een „cultureel themawarenhuis” te willen maken, compleet met sterrenrestaurant. Dat restaurant komt er in 2009 daadwerkelijk, na een nieuwe verbouwing. Terwijl critici zeggen dat het museum steeds meer op een partycentrum gaat lijken, met de collectie als decoratie, oogst Bremer lof bij degenen die willen dat het museum minder afhankelijk wordt van subsidie, zoals de VVD.

Om te bezuinigen ontslaat Bremer alle conservatoren. In 2011 kondigt hij aan dat hij de Afrikacollectie wil afstoten en het museum wil omvormen tot Pacific and Asian Museum. Advies wint hij in bij handelaren. Verzamelaars en andere volkenkundige musea vervreemdt hij van zich. Na veel debat geeft de gemeente uiteindelijk geen toestemming voor de ontzameling.

De gemeente laat het Wereldmuseum lang ongemoeid. Maar als in november vorig jaar bekend wordt dat er geen raad van toezicht is, laten B en W een extern onderzoek instellen.

    • Merijn Rengers
    • Claudia Kammer