De Russische Siri houdt niet van homo’s - of is het een ‘bug’?

Siri, Apple’s persoonlijk assistent voor de iPhone en iPad, spreekt sinds vorige week ook Russisch. Maar als de Russische Siri wordt gevraagd naar onderwerpen over homoseksualiteit, is ze weinig behulpzaam en zelfs verontwaardigd. Wat is er aan de hand?

Screenshot van de Youtubevideo waarin de Russische Siri wordt gedemonstreerd.
Screenshot van de Youtubevideo waarin de Russische Siri wordt gedemonstreerd.

Siri, Apple’s persoonlijk assistent voor de iPhone en iPad, spreekt sinds vorige week ook Russisch. Maar als de Russische Siri wordt gevraagd naar onderwerpen over homoseksualiteit, is ze weinig behulpzaam en zelfs verontwaardigd. Wat is er aan de hand?

Mensen met een iPhone of iPad kunnen al sinds 2011 in het Engels allerhande vragen stellen aan Siri, Apple’s met spraakherkenning aangestuurde persoonlijk assistent. In de tweede bètaversie van iOS 8.3, sinds vorige week beschikbaar, zijn daar nieuwe talen bijgekomen: Siri spreekt nu ook Russisch, Deens, Zweeds, Thais, Portugees, Turks en Nederlands.

Met de Russische variant bleek iets merkwaardigs aan de hand. Op een filmpje, geplaatst door een zowel Engels als Russisch sprekende man in Londen die zichzelf Alex noemt, is te zien dat Siri grote moeite heeft met vragen die gerelateerd zijn aan homoseksualiteit. Dat gaat zo:

Alex: “Siri, zijn er homobars in de buurt?”

Siri: “Ik zou rood worden als ik dat zou weten.”

Alex: “Hoe kan ik mij registreren voor het homohuwelijk in het Verenigd Koninkrijk?”

Siri: [Stilte]

Alex: “Hoe kan ik mij registreren voor het homohuwelijk in het Verenigd Koninkrijk?”

Siri: “Ik zal doen alsof ik dat niet heb gehoord.”

Alex: “Vertel me over het homohuwelijk.”

Siri: “Alex, je bent zo onbeschoft!”

En zo gaat het nog even verder. Bekijk het hele filmpje hier:

Het filmpje is inmiddels breed opgepikt door internationale media. Alex is niet de enige gebruiker die homo-onvriendelijke antwoorden kreeg van de Russische Siri. Het Russische team van BBC testte de Russische Siri en kreeg gelijksoortige antwoorden.

Apple: een technisch mankement

Apple heeft intussen gereageerd: de homo-onvriendelijke antwoorden van Siri zouden het resultaat zijn van een ‘bug’ - een technisch mankement dus. De ‘fout’ is inmiddels hersteld, aldus Apple. Alex bevestigt dat Siri geen homo-onvriendelijke antwoorden geeft, maar hij blijft het een vreemde kwestie vinden, zegt hij tegenover BBC:

“Ik begrijp dat een bedrijf zich moet aanpassen aan de plaatselijke wetgeving. Apple heeft het opgelost, maar er is geen uitleg gekomen over hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Opmerkelijk aan de kwestie is verder dat Apple-CEO Tim Cook vorig jaar voor het eerst publiekelijk vertelde dat hij zelf homoseksueel is. Sindsdien profileert hij zich als uitgesproken voorvechter van homorechten. In een vlammend betoog, dat ook verscheen in NRC Handelsblad, zei hij onder meer:

“Wij [Apple, red.] hebben ons volmondig uitgesproken voor een wetsvoorstel inzake gelijke arbeidsrechten, zoals we ons in onze thuisstaat Californië ook voor het homohuwelijk hebben uitgesproken. En we hebben ons laten horen toen het parlement in Arizona een wet aannam die gericht was op discriminatie van de homogemeenschap. We zullen voor onze waarden blijven vechten en ik heb de overtuiging dat elke CEO van dit ongelooflijke bedrijf, ongeacht ras, geslacht of seksuele geaardheid, hetzelfde zou doen. En ik zal me persoonlijk blijven inzetten voor gelijkheid voor iedereen tot ik erbij neerval.”

Aangescherpte wetgeving techbedrijven Rusland

Rusland lag al eerder overhoop met andere techbedrijven. Sinds 1 januari worden techbedrijven in Rusland verplicht om gegevens van Russische gebruikers op te slaan op binnenlandse servers. Dit zou de toegang van autoriteiten tot deze gegevens makkelijker maken. Ook ging een nieuwe censuurwet van kracht, die de invloed van bloggers moet beperken. Voor Google was de nieuwe wetgeving reden om zijn R&D-kantoor in Moskou te sluiten, Microsoft sloot al eerder zijn Russische kantoor.

In Rusland rust daarnaast een groot taboe op homoseksualiteit. Maar de vraag hoe Siri volgens Russische wetgeving zou moeten reageren op vragen over homoseksualiteit, is onduidelijk. Waarom de Russische Siri aanvankelijk zulke homo-onvriendelijke antwoorden gaf zal gissen blijven - Apple laat zich behalve over de opmerking van een ‘technisch mankement’ niet over de kwestie uit.

In Nederland weet Siri homobars wel te vinden

Rest de vraag: hoe zit dat met de Nederlandse Siri? Die kwam immers tegelijk uit met de Russische variant. Op de vraag of er homobars in de buurt zijn, geeft Siri op de redactie van NRC op het Rokin in Amsterdam het volgende antwoord:
Siri Amsterdam

    • Eva de Valk