De beloftes van UKIP

De UK Independence Party lijkt weg te zakken in de peilingen. Partijleider Nigel Farage deed het weliswaar goed in het tv-debat (morgenavond is er weer een), maar hij appelleerde vooral aan die kiezers die er al over dachten UKIP te stemmen. De twijfelaars wilden horen hoe de partij denkt over andere onderwerpen dan de Europese Unie en immigratie. Dus legde UKIP vanochtend de nadruk op defensie.

Dat is een crowd pleaser voor morrende Conservatieven. Die hebben met lede ogen moeten toezien hoe er de afgelopen vijf jaar door de regering-Cameron fiks werd bezuinigd op defensie, en hoe ook nu niet wordt beloofd dat defensie zal worden gespaard. De Amerikaanse diplomaat John Bolton noemde dat ,,zorgwekkend”.

UKIP zegt:

The Government continues to signal its intention to widen engagement in international conflicts
while, at the same time, implementing a crippling round of further military spending cuts.

De partij belooft in haar verkiezingsprogramma dat er ,,substantieel meer” dan 2 procent van het bnp zal naar defensie gaan, de partij belooft de bouw van een militair ziekenhuis, militairen hoeven van hen geen inkomstenbelasting te betalen als ze uitgezonden worden, en er komt een ministerie (of ministeriële afdeling) voor Veteranenzaken. Dat wordt deels betaald door fiks te korten op het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

The Daily Telegraph maakte een interessante samenvatting van waar de verschillende partijen staan als het om defensie gaat.

Verder blijft de belangrijkste belofte dat UKIP het Britse lidmaatschap van de EU zal opzeggen. Wat de partij betreft komt er ,,zo snel mogelijk” een referendum.

Farage maakte duidelijk dat UKIP ,,serieuze, volledige betaalbare” beloftes doet. Hij moet wel. Het vorige partijprogramma noemde hij „kletskoek”, geschreven door „een idioot”.

Kritiek kwam er vooral van journalisten:

Twitter avatar bbcnickrobinson Nick Robinson Big claim from @ukip. More £s on NHS, defence, police & £18 billion tax cuts all paid for by cutting cash to EU, Aid & Scots. Simples! Mmmm
Twitter avatar ShippersUnbound Tim Shipman Farage demands a “dedicated minister for veterans”. Which must be different from the veterans’ minister: https://t.co/Tv5jnLaJNQ
    • Titia Ketelaar