De beloftes van de LibDems

De Liberaal-Democraten hebben het moeilijk. Als kleinste coalitiepartij lijden ze onder regeringsdeelname. Vijf jaar geleden kregen de LibDems nog 23 procent van de stemmen – goed voor 57 zetels – nu zweven ze in de peilingen tussen de 8 en 13 procent. De beloftes vanochtend moesten dus gewaagd zijn, wilde de partij de kiezers wakkerschudden.

Bron: YouGov.com

Bron: YouGov.com

De bewering van vicepremier Nick Clegg dat de LibDems ‘de partij voor onderwijs’ zijn, is dat zeker. Want juist een belofte uit de campagne van 2010 – geen verhoging van het collegegeld – is een van de redenen dat de steun onder studenten is weggevallen. In de eerste maanden van de regering verbraken de LibDems die belofte. Het leidde tot grote demonstraties (de hevigste van de afgelopen vijf jaar).

Nu beloven de liberalen geld van ,,wieg tot universiteit”. Wat hen betreft wordt er 2,5 miljard pond (3,43 miljard euro) extra uitgetrokken voor onderwijs, genoeg voor 70.000 leraren.

Het verkiezingsprogramma is interessant opgebouwd. De LibDems willen duidelijk laten zien wat ze bereikt hebben als regeringspartij. Ieder hoofdstuk eindigt met beloftes en waargemaakte beloftes. The Guardian heeft er een fact check op losgelaten.

https://audioboom.com/boos/3086873-listen-to-nick_clegg-s-full-speech-at-ge2015-manifesto-launch

Clegg hield een gepassioneerd betoog. Hij zei dat de LibDems

Add a heart to a Conservative government and add a brain to a Labour one

En hij hield de kiezers voor dat de kans op een minderheidsregering groot is. Een kleinere partij zal dus coalitiepartner worden of gedoogsteun:

It could be Alex Salmond, it could be Nigel Farage or it could be me and the Liberal Democrats

De reactie van de oppositie? De studentenvakbond NUS liet onmiddellijk van zich horen:

Bron: NUS

Bron: NUS

    • Titia Ketelaar