Liet Jan Huygens Stablinski in 1966 winnen?

Jan Raas wint de race in 1979.
Jan Raas wint de race in 1979. Foto ANP

Ja, natuurlijk herinnert Ton Vissers zich die allereerste editie van de Amstel Gold Race in 1966, als de dag van gisteren. De oprichter van de enige Nederlandse wielerklassieker, 92 jaar jong, stal gisteren met prachtige verhalen de show bij de presentatie van het jubileumboek Al vijftig jaar onvergetelijk in de Amstel Gold Xperience in Valkenburg.

Over een koers die vanwege Koninginnedag werd omgeleid en zo geen 250 maar liefst 302 kilometer duurde. Volop vedetten, van Jacques Anquetil tot Raymond Poulidor. Een prachtige winnaar met Jean Stablinski, wereldkampioen van 1962. Maar liet diens Limburgse ploeggenoot Jan Huygens niet erg makkelijk lopen in de eindsprint? „Hij zegt altijd dat het per ongeluk was, dat zijn ketting eraf liep. Een verhaal omgeven met een sluiertje”, lacht Vissers. Liever een internationale topper als eerste winnaar dan een lokale held.

De huidige koersdirecteur Leo van Vliet reikte het eerste exemplaar van het jubileumboek uit aan de weduwe van zijn in 2010 overleden voorganger Herman Krott en aan Vissers. Fraaie hoogtepunten, met de tranen van Gerrie Knetemann of de vijf zeges van Jan Raas, die zich voor het eerst sinds jaren liet interviewen over de wedstrijd die ooit ‘Amstel Gold Raas’ werd genoemd.

Maar Ton Vissers keek alweer vooruit. Resoluut greep de voormalig ploegleider van Willem II-Gazelle en Canada Dry het woord toen op het podium werd gespeculeerd over de winnaar van komende zondag. „Tom Dumoulin!” De Limburgse kopman van Giant-Alpecin hoorde het glimlachend aan. De grondlegger van de Amstel Gold Race spreek je niet tegen.

Correcties en aanvullingen

Huygens en Hugens

In Liet Jan Huygens Stablinski in 1966 winnen? (15/4, p. E11) is de Nederlandse wielrenner Jan Hugens (1939-2011) verwisseld met de Belg Jan Huygens.