Van KLM tot Philips: hier wordt het spannend de komende weken

Foto HH

Een aandeelhoudersvergadering saai, vol knikkebollende oude mannen en een onbelangrijke formaliteit? Dat hoeft niet altijd. De komende weken organiseren alle grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. En dat kán behoorlijk spannend worden.

Op zo’n jaarvergadering kunnen de aandeelhouders vragen stellen over het gevoerde beleid (niet altijd met antwoord), en moeten ze hun goedkeuring geven voor het jaarverslag, de herbenoeming van bestuurders en de beloningen voor de top. Krijgt het bedrijf daarvoor geen meerderheid van de stemmen, dan is dat in feite een motie van wantrouwen.

Hier wordt het spannend

Veel is van tevoren bekokstoofd. Kijk naar Ahold, dat onlangs al een agendapunt schrapte voor de vergadering van morgen. Maar toch gebeuren ook onverwachte dingen op de jaarlijkse bijeenkomst voor aandeelhouders.

Zo werd bij TNT Express, dat begin april de vergadering organiseerde, president-commissaris Antony Burgmans met 83,06 procent van de stemmen herbenoemd tot voorzitter van de raad van toezicht. Dat lijkt veel, maar meestal worden bestuursleden met een veel hoger percentage van de stemmen benoemd: 99 procent, 98, 97. Dat Burgmans maar 83 procent kreeg, is een duidelijke waarschuwing.

En zo zijn er meer vergaderingen waar het nog spannend kan worden: Fugro, Ballast Nedam of SBM Offshore bijvoorbeeld. NRC Q zet ze voor je op een rij.

Zin gekregen?

Dit zijn de aandeelhoudersvergaderingen de komende tijd:

Zoom in of uit met de ‘+’ en ‘-’ buttons, of typ een plaatsnaam in de zoekbalk

    • Annemarie Sterk
    • Anouk van Kampen