Zo geef je nieuwe werknemers een warm gevoel

Foto iStock

Bedrijf: Appical
Oprichters: Gerrit Brouwer (36) en Gerwald van den Oetelaar (42)
Werknemers: 15

Even aanwijzen waar de koffie-automaat staat een vluchtig kennismakingsrondje langs je directe collega’s. Zo ziet de introductie voor nieuwe medewerkers er bij de meeste bedrijven uit. Het bedrijf Appical heeft software waarmee dat een stuk professioneler gaat. Want hoe sneller de starter de bedrijfscultuur snapt en een band krijgt met de organisatie, hoe eerder de werknemer productief zal zijn.

Hoe doen ze dat?
De nieuwe werknemer krijgt via de software een op maat gemaakte introductie van het bedrijf. Denk aan slideshows, testjes, quizvragen, opdrachten en games. Bedrijven kunnen zelf bepalen hoe die introductie eruit ziet, en Appical helpt ze dan met het vormgeven van het programma. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de opdracht geven op zoek te gaan naar ‘innovatie’ in het bedrijf, en daar een foto van te maken. Of naar een andere afdeling stappen en kennismaken met iemand die ze nog niet hadden ontmoet. De software werkt op alle devices.

Voor wie is dit handig?
Grote bedrijven die veel nieuwe mensen aannemen of veel met flexwerkers werken. Maar bedrijven gebruiken het ook voor al bestaande werknemers, als ze bijvoorbeeld hun medewerkers willen wijzen op veiligheidsinstructies.

Hoeveel klanten hebben ze?
Appical is al drie jaar bezig, dus de échte startup-fase is voorbij. Er zijn meer dan tachtig grote klanten, waaronder KLM, Johnson & Johnson en Cisco. De klanten zitten zowel in Azië, Europa als de VS.

Wat is het verdienmodel?
Bedrijven kopen voor 25 euro per maand een ‘stoel’, dus een leerplek voor 1 persoon. Die leerplek kan, nadat de medewerker is getraind, doorgegeven worden aan een andere nieuwe medewerker.

    • Charlotte van ’t Wout