Wilders durft meer dan Duitsers

PVV-leider treedt op in Dresden, waar burgers wekelijks protesteren tegen de ‘islamisering’ van hun land.

De demonstratie in Dresden trok 15.000 Pegida-aanhangers.
De demonstratie in Dresden trok 15.000 Pegida-aanhangers. Foto’s Jan Woitas / EPA / Jens Meyer / AP

Geert Wilders deed wel zijn best en de duizenden aanhangers van de anti-islamitische beweging Pegida waren vol goede wil. Maar het lukte de PVV-leider gisteravond in Dresden niet om de Duitse demonstranten met overtuiging te laten joelen en schreeuwen. „Het was oké”, zei verpleegkundige Iris (54) uit Hannover na de speech. „Maar ik had ook niet overdreven veel verwachtingen.”

Vóór het optreden van Wilders had Iris, die haar achternaam niet wilde zeggen omdat journalisten volgens haar niet te vertrouwen zijn, hem nog „de dapperste politicus van Europa genoemd”. Samen met haar man Roland (48) had ze de hele middag in de auto gezeten om Wilders te zien. „In Duitsland durft niemand te zeggen wat hij zegt”, vond Roland.

Al sinds vorig najaar lopen de Pegida-aanhangers week na week door de stad omdat ze vinden dat hun land zou ‘islamiseren’. Soms met meer dan 20.000 mensen. Het werden er minder nadat Pegida-leider Lutz Bachmann begin dit jaar was afgetreden – hij had geposeerd als Hitler – en daarna toch weer terugkwam. Pegida hoopte met Wilders een klapper te maken: er was gerekend op 30.000 mensen en voor de zekerheid was een veld afgehuurd voor 60.000.

Bij de ingang telden Pegida-leden gisteravond 15.100 aanwezigen.

‘Onze cultuur is de beste’

Wat ging er niet helemaal goed met het optreden van Wilders? Was hij te ingetogen? De sprekers na hem schreeuwden zelf al voordat het publiek die kans kreeg. Of zei hij niet steeds de goede dingen? Er werd lauw gereageerd toen hij zei dat het „onze plicht is om de Joods-christelijke tradities te verdedigen”. Dat veranderde bij: „Onze eigen cultuur is de beste cultuur.” De meeste Pegida-aanhangers vonden het mooi dat hij hen „helden” noemde. En er was even echt enthousiasme voor Wilders’ idee dat Duitsland en Nederland uit de vrijreizenzone Schengen moesten stappen.

„Misschien is hij toch te omstreden”, zei Thorsten Thomsen (41), bestuurslid van de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) in de deelstaat Saksen. Thomsen had al vooraf uitgelegd dat hij het op een flink aantal punten oneens was met Wilders. „Hij zegt dat de islam geen religie is, maar een ideologie. Het is natuurlijk wél een religie en hoeveel moslims zijn er wel niet? Moet je die allemaal beledigen?”

Thomsen vond Wilders ook „te liberaal” in zijn ideeën over homo’s. „Ik bedoel niet dat die geen rechten hebben, maar voor mij staat het gezin voorop.” Thomsens partij NPD wordt neonazistisch genoemd, Wilders is pro-Israël en noemde dat land in zijn speech: „Kijk naar Israël: het is een eiland in een zee van barbarij en islamitische duisternis.”

Maar nee, zei Thomsens: de Israël-liefde van Wilders was het probleem niet. „Ik vind dat geen relevant onderwerp, het gaat mij om de problemen in Duitsland. Ik zie wel filosemitisme bij mensen: ze overdrijven hun sympathie om maar vooral niet antisemitisch te worden gevonden.”

Thomsen verlangde naar een optreden bij Pegida van Marine Le Pen van het Franse Front National. „Zij is meer van het soort klassieke nationalist.”

Burgemeester van Antwerpen

Na Wilders spreekt Tatjana Festerling, Pegida-kandidaat voor de burgemeestersverkiezingen in Dresden. Pas dan blijkt hoe hard de demonstranten kunnen schreeuwen. „Wilders zei bijna hetzelfde als eerder in Oostenrijk”, zegt Lutz (62), grijs haar in een staartje, en ook zonder achternaam.

Lutz had de Oostenrijkse speech op internet gezien. Hij kende ook teksten van andere toespraken. Verslaggevers van de regionale radiozender hadden hun huiswerk minder goed gedaan. Wilders, zei de correspondent in de studio in Brussel, had de Koran vergeleken met Hitlers Mein Kampf en hij kende Pegida al: in Antwerpen is er ook een afdeling. Antwerpen? „Daar is hij burgemeester.”

    • Petra de Koning