Vijf ton schade door bezetters in Maagdenhuis

de advocaat van de UvA volgens persbureau ANP

Graffiti in het Maagdenhuis.
Graffiti in het Maagdenhuis. Foto Remko de Waal/ANP

De aanleiding

Vrijdag eiste de Universiteit van Amsterdam in een kort geding dat bezetters het Maagdenhuis zouden verlaten. Persbureau ANP schreef: ‘Volgens de raadsman van de UvA hebben de bezetters de afgelopen weken voor 500.000 euro schade aangericht in het pand en zijn er incidenten geweest met gewonden. Er zijn plafonds kapotgemaakt, er zijn kamers opengebroken en er is graffiti aangebracht.’ De UvA vreesde nog meer schade aan het monumentale gebouw. Diverse media, ook nrc.nl, namen het bericht over. De rechter besloot dat de actievoerders het Maagdenhuis binnen vier uur moesten verlaten. Zaterdagochtend werd het gebouw ontruimd. We checken de stelling: bezetters richtten voor 500.000 euro schade aan in het Maagdenhuis.

Waar is het op gebaseerd?

Dat wilden de bezetters ook graag weten. Maar de advocaat van de UvA reageerde tijdens de zitting niet op het verzoek het bedrag te onderbouwen.

En, klopt het?

Nee. Althans: niet als het gaat om schade in het gebouw. Student Jaap Oosterwijk begrijpt niet hoe de UvA aan een half miljoen kwam, al is er wel enige schade veroorzaakt. „We hebben de voordeur ‘zonder sleutel’ opengemaakt, binnen zijn een stuk of wat deuren ontzet. En op de muren en vloeren zullen wel sporen van plakband zijn achtergebleven.” Verder was er nog wat stormschade – een ruitje en wat dakpannen – die hebben ze gemeld. Graffiti? Student Jarmo Berkhout zegt: „Ik heb alleen iets in het toilet zien staan, volgens mij met een stift.” Dat is wellicht wat te braaf voorgesteld. Op onderstaande foto staat bijvoorbeeld een tag op een witte muur in het gebouw.

De UvA nuanceerde het bedrag snel. In NRC Handelsblad sprak een woordvoerder gisteren nog wel over een half miljoen, maar dan niet alleen voor schade aan het pand. „Dat zijn kosten voor beveiliging, schoonmaak, herstelwerkzaamheden en medewerkers die moesten uitwijken naar een andere werkplek.”

Het duurde overigens nog wel tot gistermiddag 16.27 uur voordat de kosten gespecificeerd werden. Maar daar was het lijstje dan:

■ Schoonmaak, opruimen, ruitschade: 59.000 euro.

■ Herstellen en vervangen bouwkundig/schilderwerk/elektrisch: 59.000 euro.

■ Uren interne dienstverlening (zoals verhuizen personeel): 47.000 euro.

■ Beveiliging: 247.500 euro (24 uur per dag, 3 à 4 man).

■ Diverse schade (o.a. derving inkomsten, sleutels en cilinders, meubels, schade aan schoonmaakapparatuur): 169.000 euro.

■ Kosten Faculteit der Geesteswetenschappen (vertraging onderzoek, verplaatsen Masterdag): 41.000 euro.

Een totaal van 622.500 euro dus, inclusief de kosten van de elfdaagse bezetting van het Bungehuis in februari. Nog steeds is niet duidelijk welk deel van de materiële schade door studenten is aangericht, maar feit is dat dát in elk geval geen vijf ton was.

Waarom het dan toch zo in het nieuws kwam? Juriaan Berckenkamp en Mark Moolhuizen, de UvA-advocaten, kunnen het misverstand achteraf wel verklaren. Tijdens de zitting, zegt Berckenkamp, werd ter onderbouwing inderdaad alleen gesproken over plafonds, deuren en graffiti. Die andere zaken zijn niet genoemd. „Daardoor is de indruk ontstaan dat die 500.000 euro alleen schade aan het pand was.”

Conclusie

Volgens de advocaten van de UvA richtten de studenten in het Maagdenhuis voor 500.000 euro schade aan. Zij spraken over kapotte plafonds, opengebroken kamers en graffiti. De UvA legde later uit dat het gaat om de totale kosten van de bezetting van het Maagdenhuis en het Bungehuis. We beoordelen de stelling dat er 500.000 euro schade in het pand was als onwaar.