Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Turkse aanklager in beroep tegen vrijspraak journaliste Geerdink

De Turkse openbaar aanklager gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Dat kreeg de advocaat van Geerdink vandaag te horen. De stap is opmerkelijk aangezien het Turkse Openbaar Ministerie vorige week tijdens de zitting nog om vrijspraak vroeg.

Geerdink staat de pers te woord op een foto die vorige week werd gemaakt.
Geerdink staat de pers te woord op een foto die vorige week werd gemaakt. Foto EPA / STR

De Turkse openbaar aanklager gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Dat heeft de aanklager vandaag aan de advocaat van Geerdink laten weten. De stap is opmerkelijk aangezien het Turkse Openbaar Ministerie vorige week tijdens de zitting nog om vrijspraak vroeg.

Volgens onze correspondent Marloes de Koning, die met Geerdink sprak, moet de aanklager overigens nog formeel in beroep gaan. Dat is pas mogelijk als de uitleg van de rechtbank over de vrijspraak van gisteren op papier staat. Maar in een brief aan de advocaat van Geerdink heeft de aanklager zijn plannen alvast aangekondigd.

Twitter avatar fgeerdink Frederike Geerdink flash news. the prosecutor who made my indictment is #appealing against my #acquittal.
Twitter avatar fgeerdink Frederike Geerdink i told several friends after my #acquittal: i have this strong feeling the #state wont let me get away this easily. et voila. #temyiz

Turks OM spreekt met twee monden

Geerdink werd gisteren door de rechtbank in Turkije vrijgesproken van het propageren van een terroristische organisatie. Een week eerder had de openbaar aanklager - een andere dan de aanklager die nu in beroep wil gaan - laten weten dat hij Geerdink niet wilde vervolgen. Die stap kwam toen als een complete verrassing.

Volgens De Koning, die het proces van Geerdink volgde, is het nieuwste besluit van het Turkse OM “moeilijk te duiden”. Ze zegt:

“Dat was al het rare tijdens de rechtszaak zelf. Je wordt eerst aangeklaagd en dan ziet het OM geen reden tot vervolging. De gedachte was toen dus ook: maar waarom zitten we hier dan eigenlijk? Het OM spreekt duidelijk niet met één mond.”

Gespecialiseerd in Koerden

Fréderike Geerdink specialiseerde zich de afgelopen jaren in de Koerden in Turkije, die al decennialang in conflict liggen met de Turkse staat en het Turkse leger. De gewapende tak van de etnische minderheid, de PKK, staat in Turkije – en ook binnen de EU – te boek als een als een terroristische organisatie.