Terugluisteren: Michel Faber ziet eerste beelden overleden vrouw in docu Theo van Gogh

Michel Faber
Michel Faber Foto NRC

Stel je partner komt te overlijden, dan heb je hem of haar nog op video toch? Niet Michel Faber. De Australisch-Nederlandse schrijver zag zijn vorig jaar overleden vrouw recent voor het eerst terug in een herontdekte documentaire van Theo van Gogh. Radiojournalist Maarten Westerveen legde Fabers reactie vast.

Faber reageert vanaf minuut 25 op de door Theo van Gogh in Schotland geschoten beelden van zijn vrouw Eva, die in juli vorig jaar aan kanker overleed. Zij ging in 2000 met Van Gogh op stap, omdat Faber wegens een zware migraine aan bed gekluisterd was.

Bij het zien van de beelden, de allereerste videobeelden van zijn overleden vrouw, zegt Faber zich bovenal te bedenken wat voor een “fantastisch mooie vrouw” ze was.

Under the Skin

Van Gogh raakte geïnteresseerd in Faber na het lezen van diens debuutroman Under the Skin uit 2000. Van het boek, een surrealistische roman over een buitenaards wezen dat mannen ontvoert, kwam vorig 123063jaar een verfilming uit, met Scarlett Johansson in de hoofdrol.

Van Gogh besloot, samen met schrijver en columnist Max Pam, begin deze eeuw Faber in Schotland op te zoeken. Faber woonde daar toen met zijn vrouw in een afgelegen stationshuisje.

Bij terugkomst in Nederland bleek niemand interesse te hebben in een documentaire over de onbekende schrijver, die zijn jeugd doorbracht in Den Haag maar opgroeide in Australië. Na de moord op Van Gogh in 2004 bleef het filmproject onvoltooid en werd het vergeten. De beelden werden recent herontdekt door radiojournalist Maarten Westerveen.

Stoppen met schrijven

Vorig jaar verscheen Fabers meest recente roman: The Book of Strange New Thing, een roman over een buitenaardse bekeringsreis van een dominee. Het zal zijn laatste roman zijn. In The New York Times zei Faber het gevoel te hebben nog één boek te kunnen schrijven dat

“oprecht en buitengewoon kon worden, en dat dat genoeg zou zijn.”

Dat besluit valt te betreuren, schreef NRC-redacteur Ellen de Bruin in een recensie van het boek:

“Ook als je niet weet dat Fabers vrouw aan kanker overleed vlak nadat hij The Book of Strange New Things had voltooid, is het een prachtig boek. En als je het wel weet, lees je de liefde, hoop en wanhoop op elke pagina. Blijf alsjeblieft schrijven, denk je dan.”