Nederland was doelwit terreurcel

De Marokkaanse autoriteiten hebben een terreurcel van Islamitische Staat (IS) opgerold. Ze zouden plannen hebben gehad voor aanslagen in Nederland en Marokko. De groep met zes leden opereerde in de buurt van de stad Nador, in het noorden van Marokko. Een van de leden van de cel wilde „wapens en bommen” gebruiken tegen de Nederlandse veiligheidsdiensten, aldus de Marokkaanse verklaring. De Marokkaanse inlichtingendienst zegt Nederland informatie te hebben verstrekt waardoor het Nederlandse lid van de terreurcel kon worden opgepakt. Volgens een woordvoerder van contra-terrorismedienst (NCTV) gaat het echter om een „oude zaak”. Hij verwijst naar een arrestatie in oktober vorig jaar. Daarbij is een toen 26-jarige Marokkaan opgepakt omdat hij een aanslag op politieagenten zou voorbereiden. Hij verschijnt vandaag voor de rechter in Rotterdam. Ook het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat gedoeld wordt op de inmiddels 27-jarige Marokkaan Mohamed B. Andere recente arrestaties waarop Marokko zou kunnen doelen zijn er volgens het OM niet geweest. Justitie heeft geen informatie dat de nu opgepakte Marokkanen in Marokko plannen hadden voor aanslagen in Nederland. De advocaat van B. zegt niet te weten van contacten tussen zijn cliënt en een IS-cel in Marokko. Het dossier biedt volgens de raadsman daar geen aanwijzingen voor. Tijdens een pro-formazitting in januari bleek dat B. met een brandbom agenten wilde aanvallen. In chats vroeg hij naar de bereidingswijze van bommen. Ook had hij een dreigbrief opgesteld aan de Nederlandse regering en zwoer hij trouw aan het kalifaat van IS.

    • NRC