Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tentenkamp uitgeprocedeerde asielzoekers ontruimd

Asielzoekers afkomstig uit de ontruimde Vluchtgarage bij hun tentenkamp op een bouwterrein in de Pijp.
Asielzoekers afkomstig uit de ontruimde Vluchtgarage bij hun tentenkamp op een bouwterrein in de Pijp. ANP / Remko de Waal

Het tentenkamp in Amsterdam-Zuid van een deel van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in de Vluchtgarage verbleef, wordt ontruimd door de politie.

De asielzoekers zelf mogen wél blijven, tot vanavond 23:00 uur, omdat demonstreren in Amsterdam “bijkans heilig” is “binnen de kaders van de wet”, aldus de gemeente.

“Maar het opzetten van tenten en slapen in de openbare ruimte is niet toegestaan.”

Twitter avatar wijzijnhierNL We Are Here Urgent call for support:eviction of #Vluchtterrein will start, Police arriving!! In front of Tolstraat 186 #Amsterdam De Pijp #vluchtgarage

Vluchtgarage gisteren verlaten

De asielzoekers hebben de Vluchtgarage, waar zij in oktober 2013 introkken, gisteren verlaten. De politie was daarbij aanwezig. Eind maart oordeelde de rechter dat de Vluchtgarage elk moment ontruimd mag worden. Burgemeester Van der Laan liet vorige week weten dat hij het pand inderdaad laat ontruimen.

Een deel van de groep trok daarop naar de buurt De Pijp en zette tenten neer. De bedoeling was zo snel mogelijk water en elektriciteit aan te leggen, zei Marjan Saks van steungroep ‘Wij Zijn Hier’.

De gemeente Amsterdam verzoekt de asielzoekers gebruik te maken van de bed-, bad- en broodvoorziening, die sinds 15 december beschikbaar is. De asielzoekers weigeren dat echter, omdat dit alleen een nachtvoorziening is. In totaal maken op dit moment 76 mensen gebruik van de gemeentelijke voorziening; er zijn nog zestig plekken over.