Taiwan mag niet bij de Chinese Wereldbank

A photo taken on May 9, 2014 shows a general view of the Seoul city skyline at dusk. The global cost of securing a clean energy future is rising by the year, the International Energy Agency (IEA) warned on May 12, 2014, estimating that an additional 44 trillion USD of investment was needed to meet 2050 carbon reduction targets. Releasing its biennial "Energy Technology Perspectives" report in Seoul, the agency said electricity would increasingly power the world's economies in the decades to come, rivalling oil as the dominant energy carrier. AFP PHOTO / Ed Jones
A photo taken on May 9, 2014 shows a general view of the Seoul city skyline at dusk. The global cost of securing a clean energy future is rising by the year, the International Energy Agency (IEA) warned on May 12, 2014, estimating that an additional 44 trillion USD of investment was needed to meet 2050 carbon reduction targets. Releasing its biennial "Energy Technology Perspectives" report in Seoul, the agency said electricity would increasingly power the world's economies in the decades to come, rivalling oil as the dominant energy carrier. AFP PHOTO / Ed Jones

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Lid worden van de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank is niet voor iedereen weggelegd. De kandidatuur van Taiwan werd door China al bekritiseerd en is nu afgewezen. Reden is de naam waaronder Taiwan zich aanmeldde.

Volgens de Financial Times was de aanmelding van Taiwan een eerste test voor de AIIB. Nu wordt namelijk duidelijk hoeveel invloed de politieke prioriteiten van de Chinese regering heeft op de oprichting van de bank.

China beschouwt het eiland Taiwan nog altijd als Chinees grondgebied. De meeste landen erkennen de Chinese claim: ze onderhouden geen diplomatieke banden met Taiwan. FT concludeert daarom dat wanneer alle leden betrokken waren geweest bij de beslissing over het Taiwanese lidmaatschap, de uitkomst hetzelfde was geweest.

Geen Apple Pay in China

De Chinese markt is nog niet klaar voor Apple Pay, schrijft de Chinese website Caixin. De meest recente update van besturingssysteem iOS accepteert namelijk geen UnionPay. Dat is het Chinese bedrijf dat interbancaire betalingen in China regelt.

Er is weinig hoop voor Chinezen met een iPhone. Afspraken tussen Apple en UnionPay zijn er nog niet, zegt een werknemer van UnionPay. Chinese banken zijn niet erg enthousiast over Apple Pay. Apple zou een te hoge prijs vragen voor samenwerking: 0,15 procent van de standaard 2 procent toeslag op betalingen per creditcard.

Betalen met je mobiele telefoon begint vooral onder Chinese jongeren door te breken. Veel van hen gebruiken al Alipay, de mobiele betaaldienst van Alibaba.

Tencent nadert Facebook en Alibaba

Tencent is groter dan Amazon, IBM en Oracle, meldt de China Daily. Voor het eerst is het it-bedrijf meer waard dan 200 miljard dollar (189,29 miljard euro). De waarde van een aandeel Tencent steeg gisteren met 5,38 procent naar 22 dollar (20,82 euro) per stuk.

Sinds het begin van dit jaar is de waarde van de aandelen met 52 procent gestegen. Tencent nadert daarmee ‘collega’ Facebook (230 miljard dollar) en ‘aartsrivaal’ Alibaba (210 miljard dollar), schrijft China Daily.

Alibaba’s aandelen daalden met 19 procent, sinds een jaar geleden. Volgens de krant komt dat door het afgenomen enthousiasme van beleggers, sinds de beursgang in september. Maar mogelijk heeft de ophef over de gebrekkige controle over de aanbieders op het online warenhuis er ook iets mee te maken.

    • Eefje Rammeloo