‘Regeringsgebouw Somalië aangevallen, vijf mensen omgekomen’

Somalische veiligheidstroepen bij het regeringsgebouw dat is aangevallen door al-Shabaab in Mogadishu.
Somalische veiligheidstroepen bij het regeringsgebouw dat is aangevallen door al-Shabaab in Mogadishu. EPA / Said Yusuf Warsame

Gewapende mannen van de islamitische terreurgroep Al-Shabaab hebben in Somalië een regeringsgebouw aangevallen en mensen gegijzeld. Dat zegt de Somalische politie. Minstens vijf mensen zijn omgekomen, onder wie een militair van de Afrikaanse Unie.

Dat zegt een politieofficier tegen persbureau Reuters. Tien mensen zijn gewond geraakt. De aanvallers hebben het ministerie van hoger onderwijs bestormd nadat een zelfmoordterrorist zijn voertuig voor het complex opblies, aldus een politieofficier. Door de explosie was de weg vrij om het gebouw binnen te gaan.

Een aantal werknemers is volgens de politie gegijzeld. Binnen zijn schoten te horen en er komt rook uit het gebouw. Ambulances brengen gewonden naar ziekenhuizen en veiligheidstroepen zijn ter plaatse.

‘Al-shabaab gevaarlijker’

De Somalische islamitische terreurgroep Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. Een woordvoerder van de groep zegt tegen Reuters:

“We zijn binnen en het vechten gaat verder.”

Twee weken geleden viel Al-Shabaab nog de universiteit van de Keniaanse stad Garissa aan, waarbij 147 studenten werden gedood.

In 2011 brak er een nieuwe fase aan in het aanhoudende strijdgewoel in Somalië, schreef onze correspondent Koert Lindijer onlangs in NRC Handelsblad:

“Een door de Afrikaanse Unie opgezette vredesmacht (inmiddels 22.000 soldaten) verdreef Al-Shabaab in augustus 2011 uit Mogadishu. Ook in het zuiden werd Al-Shabaab in het defensief gedrongen. Keniaanse troepen, die het voortouw namen in de strijd tegen Al-Shabaab, joegen de groep uit het lucratieve Kismayo. Maar Al-Shabaab heeft nog steeds gebieden in handen, en slaagt erin handelaren en andere burgers geld af te persen. Bovendien beschikt ze over beschermheren in het Midden-Oosten, financiers die het islamistische gedachtegoed steunen. Met hun succesvolle terreuracties in zowel Somalië als Kenia zou je kunnen zeggen dat de strijders van Al-Shabaab gevaarlijker zijn dan voorheen.”

    • Mirjam Remie