Poetin heft embargo op levering defensieve raketten aan Iran op

Rusland wil Iran weer raketten leveren nu een nucleair pact binnen bereik is. De VS en Israël zijn verontwaardigd.

Rusland heeft gisteren zijn embargo op de uitvoer van defensieve raketten naar Iran opgeheven. Het besluit van president Poetin leidde onmiddellijk tot bezorgde reacties uit Israël en de Verenigde Staten.

Het gaat om raketten van het type S-300, die kunnen worden gebruikt om vliegtuigen of binnenkomende raketten uit de lucht te schieten. Critici van de Russische stap betogen dat Iran hiermee zijn omstreden nucleaire faciliteiten zou kunnen beschermen tegen mogelijke aanvallen.

Russische woordvoerders stellen echter dat het verbod op de uitvoer niet meer nodig is, nu eerder deze maand in het Zwitserse Lausanne door de internationale gemeenschap een beginselakkoord is bereikt met Iran over de beperking van zijn nucleaire activiteiten.

„We geloven dat de noodzaak voor dit soort embargo volledig is verdwenen”, verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Hij onderstreepte dat de S-300 een louter defensief wapen is.

Volgens westerse defensieanalisten zou de leverantie echter de veiligheidssituatie ingrijpend veranderen, doordat Iran beduidend minder kwetsbaar zou worden.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Russen de S-300-raketten zullen leveren aan Iran, maar Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei dat dit ieder moment zou kunnen gebeuren.

Al in 2007 bereikten Rusland en Iran overeenstemming over de deal, maar die werd in 2010 alsnog bevroren, toen de Verenigde Naties Iran sancties oplegden wegens zijn nucleaire programma.

De Iraanse autoriteiten hebben opgetogen gereageerd op Poetins besluit. Minister van Defensie Hossein Dehghan zei dat dit bijdraagt tot „de stabiliteit en veiligheid in de regio”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, belde echter met Lavrov om zijn bezorgdheid over te brengen. Een woordvoerder in Washington wilde geen verdere bijzonderheden geven.

De Israëlische minister van inlichtingenzaken Yuval Steinitz beklaagde zich eveneens over de Russische stap: „Dit is een direct gevolg van de legitimiteit die Iran heeft verworven door het nucleaire akkoord dat zich aftekent”. Volgens Steinitz zal het Iran slechts sterken in zijn agressieve bedoelingen.

Over een definitief akkoord over Irans nucleaire programma volgen binnenkort nadere onderhandelingen tussen Iran, de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Ze hebben zich 30 juni als uiterste datum voor zo’n akkoord gesteld.