NRC wint Tegel voor nieuws over NZa en Arthur Gotlieb

Foto ANP

NRC-journalisten Joep Dohmen en Jeroen Wester hebben de Tegel gewonnen voor het beste nieuwsverhaal van 2014. De prijs voor hun reeks artikelen over de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werd gisteren uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De andere kanshebbers in deze categorie van de belangrijkste journalistieke jaarprijs waren: Bart Mos en Joris Polman van De Telegraaf met een stuk over misstanden bij KPMG en Olaf Koens en Jeroen Akkermans van RTL Nieuws met hun onthullingen over vliegramp MH17.

Dohmen en Wester schreven vorig jaar een reeks artikelen over de NZa op basis van een 600 pagina’s lang bezwaarschrift dat medewerker Arthur Gotlieb had gemaakt voordat hij in januari zelfmoord pleegde. Hij schreef hierin over zijn slechte behandeling door zijn werkgever en over andere misstanden binnen de NZa. Minister Schippers (Zorg, VVD) stelde een onderzoekscommissie in en besloot daarna het takenpakket van de NZa in te krimpen. De organisatie zal meer een uitvoeringsorgaan van het ministerie worden. De voltallige raad van bestuur van de NZa stapte op na de publicaties.

De onderzoeksprijs ging naar Merijn Rengers en John Schoorl voor een artikel over subsidies voor auto’s en windmolens in de Volkskrant. Rengers werkt nu bij NRC. In de categorie verslaggeving vielen Kees Broere en Marco Prins in de prijzen met reportages voor Nieuwsuur, NOS en de Volkskrant over de ebola-epidemie. Robert Kosters won in de categorie achtergrond met zijn verhaal over koffietopman Jan Bennink voor Follow the Money/Vrij Nederland.

Mischa Cohen (Vrij Nederland) won de interview-Tegel voor ‘Die fucking datum, Lieuwe van Gogh 10 jaar later’. De Talentprijs was voor Willem Feenstra (de Volkskrant). De Toekomst Prijs ging naar Page Facts dat de betrouwbaarheid van online bronnen zichtbaar wil maken naast zoekresultaten.