Percy Sledge (74) overleden, bekend van ‘When a Man Loves a Woman’

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De Amerikaanse soulzanger Percy Sledge is vanmorgen in zijn huis in Baton Rouge, Louisiana, overleden. Sledge stierf aan de gevolgen van kanker, zo meldt persbureau Reuters zojuist. De soulzanger verwierf vooral bekendheid met zijn nummer ‘When a man loves a woman’, de eerste soloplaat die hij maakte.

In de Nederlandse top 40 kwam de single echter niet hoger dan de 12de plaats. Nadien maakte Sledge onder meer ook ‘Take time to know her’ en ‘My Special Prayer’. Daarnaast coverde hij ‘Love me tender’, een nummer dat geschreven werd door Elvis Presley.

When a man loves a woman, het bekendste nummer van Sledge:

In elk Nederlands televisieprogramma

Met ‘My Special Prayer’ bereikte Sledge in Nederland de eerste plaats in de Nederlandse hitparade. Sledge trad met dat emotionele gospelnummer in een souljasje op in bijna elk televisieprogramma dat ons land rijk was. Sindsdien werd er echter weinig meer vernomen van de soulman met de snik in zijn stem, zoals onze redacteur Jan Vollaard hem noemde:

“Ouderwetse soulmuziek raakte uit de mode, Otis Redding kwam om bij een vliegtuigongeluk en terwijl andere artiesten zich wanhopig op de discorage stortten, nam Percy Sledge genoegen met een anoniem bestaan.”

My Special Prayer bereikte in Nederland de eerste plaats van de hitparade:

Een sfeervolle en ongekunstelde comeback

Pas midden jaren negentig maakte hij een glorieuze comeback met het album ‘Blue Night’. Vollaard noemde dat album destijds “een sfeervolle en ongekunstelde soulplaat”. Ook andere oudgedienden als Steve Cropper en Bobby Womack hielpen mee bij het maken van de plaat.

Voor Sledge halverwege de jaren ’60 solo ging, trad hij op als lid van de soulgroep Edquires Combo. Hij bekostigde zijn hobby met een baan als verpleger in het ziekenhuis. Een oud-patiënt bracht Sledge in contact met een muziekproducer.

In de Top 2000 à Go-Go werd vier jaar geleden een reportage gemaakt over het bekendste nummer van Sledge: