Parkeergarage is ‘wennen’

In ondergrondse parkeergarages is het soms moeilijk oriënteren. Vooral als je van buiten, via een goed verlicht halletje, terugkeert in de meestal gedempte sfeer van de betonnen ondergrondse. De klager in deze zaak was dan ook gevallen, had haar arm gebroken en wil de schade vergoed zien door de eigenaar van de garage. De parkeergarage was die onder het Plein in de residentie, waar tout politiek Den Haag parkeert. De eigenaar is dan ook het Rijksvastgoedbedrijf.

De automobiliste was gestruikeld over een zwart geschilderde verhoging, aangelegd om voetgangers te scheiden van het autoverkeer. Zij meent dat het Rijk aansprakelijk is, omdat de garage slecht verlicht was. De kantonrechter houdt het kort. De verlichting in de garage deed het en voldeed ook verder aan de eisen. De zwarte afscheiding had ze ook al kunnen zien bij het verlaten van de garage. Op het verschil in lichtsterkte had ze eveneens bedacht kunnen zijn. Dat affect is „namelijk een bekend verschijnsel waaraan je dan ook even moet „wennen”, doceert de rechter. De garage valt niets te verwijten.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl