Frankrijk wil Olympische Spelen 2024

Na Boston, Hamburg en Rome heeft nu ook Parijs zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2024. Na maanden van frictie tussen de burgemeester van Parijs en de Franse regering, heeft de gemeenteraad gisteren ingestemd met de voorbereiding van de kandidatuur. Een plan daarvoor moet 15 september bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn. Hoewel Frankrijk in de laatste jaren drie keer vergeefs een gooi deed naar de organisatie (in 1992, 2008 en 2012), toonde vooral president Hollande zich enthousiast om het nóg eens te proberen. In een tv-interview zette hij burgemeester Anne Hidalgo voor het blok. De Spelen zouden werkgelegenheid genereren en het Franse bedrijfsleven kon zich van zijn beste kant laten zien, zei hij. Maar: „Zij wil geen risico nemen.”

Hidalgo was in haar wiek geschoten en zei liever de Wereldtentoonstelling van 2025 te organiseren. Dat was minder duur en zou meer banen opleveren. Met een beroep op de sfeer van verzoening na de terreuraanslagen in januari, hoopt Hidalgo nu dat de Spelen verdeeld Frankrijk nader tot elkaar kunnen brengen. De bid moet bovendien bijdragen aan sociale woningbouw, beter openbaar vervoer en milieubescherming.

Donderdag al gaat Hollande in Zwitserland langs bij het IOC.