Orecchiette con Broccoli e Cozze

Janneke Vreugdenhil

Dit gerecht is typerend voor de Pugliese kust, waar veel mosselkwekerijen zijn. U kunt de orecchiette (oortjespasta) vervangen door doodgewone penne, maar leuker is het om op internet of bij speciaalzaken naar orecchiette te zoeken.

Kook de pasta in ruim water met zout bijna al dente. Voeg na die tijd de broccoli toe en kook ze samen nog een paar minuten. Giet af. Verhit het grootste deel van de olie met knoflook en chilipeper naar smaak een minuut in een grote pan. Voeg de tomaten, wijn en schoongemaakte mosselen toe. Zet het deksel op de pan en stoom de mosselen afhankelijk van de grootte 8-10 minuten (controleer af en toe). De schelpen zullen zich door de hitte snel openen en laten hun heerlijke sappen vrij. Neem de pan van het vuur en haal een deel van de mosselen uit de schelp. Doe het mosselvlees weer in de saus en gooi de lege schelpen weg. Verhit de mosselen kort zodat ze de smaak van de saus kunnen opnemen en doe de achtergehouden olie erbij. Voeg geen zout toe; de mosselsappen zijn al zout, en de pasta is al gezouten, maar proef wel of er peper in moet. Meng de pasta en broccoli in de pan met saus door elkaar. Deze enigszins natte pasta kan het beste in diepe borden worden opgediend en kan met een lepel worden gegeten.

    • Janneke Vreugdenhil