Opnieuw bootvluchtelingen gered door Italië - nu 8.100 in vier dagen

Geredde bootvluchtelingen worden naar Sicilië gebracht.
Geredde bootvluchtelingen worden naar Sicilië gebracht. Foto AP/Calogero Motanalampo

De Italiaanse kustwacht heeft gisteren en vannacht opnieuw veel bootvluchtelingen van zee gered. Ruim 2.500 mensen werden gered en één persoon is overleden. De afgelopen vier dagen zijn ongeveer 8.100 vluchtelingen opgepikt die de oversteek van Noord-Afrika naar Europa wilden maken.

De afgelopen dagen zijn tot nu toe zeker tien mensen om het leven gekomen bij de vluchtpogingen. Italië vreest echter voor vele honderden doden meer nadat de kustwacht zondag 144 migranten redde van een schipbreuk. De boot bood echter plek aan veel meer mensen, en smokkelaars laden hun boten doorgaans zo vol mogelijk.

Aanleiding voor de plotselinge vloedgolf van migranten is het mooie weer dat de vluchtelingen verleidt de oversteek te wagen. Onder hen zijn veel kinderen. Gisteren werden volgens het Italiaanse persbureau ANSA 1.358 mensen gered. Vannacht bracht de kustwacht in totaal 1.169 vluchtelingen binnen in Palermo, die waren opgepikt op verschillende locaties in het Kanaal van Sicilië. Daar is de afstand tussen Tunesië en het Italiaanse eiland slechts 150 kilometer groot.

Overgebracht naar Italiaanse vasteland

De bootvluchtelingen komen uit Eritrea, Ethiopië, Somalië, Gambia, Mali en Ivoorkust. Ook enkele Syrische vluchtelingen zijn aangetroffen. Normaal gesproken worden de vluchtelingen naar Sicilië overgebracht, maar vanwege het grote aantal zijn er ook vluchtelingen overgebracht naar Calabrië en Apulië, twee regio’s op het Italiaanse vasteland.

Smokkelaars verlaten vaak de boten op het moment dat ze de Italiaanse kust naderen om te voorkomen dat ze worden opgepakt. De bootvluchtelingen worden dan aan hun lot overgelaten en verzenden een noodsignaal dat door de Italiaanse kustwacht wordt opgepikt.

Toenemende problemen

Dit jaar zijn er al 15.000 vluchtelingen opgepikt door Italië, ongeveer eenzelfde hoeveelheid als vorig jaar. Bij de vluchtpogingen zijn voor zover bekend in totaal 481 mensen omgekomen in 2015. Volgens het UNCHR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, waagden vorig jaar 207.000 mensen hun leven op zee om de oversteek naar Europa te maken.

Sinds de Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum vorig jaar werd opgeheven en vervangen door het minder intensieve Europese programma Triton zijn de problemen met vluchtelingen toegenomen. De Italianen haalden met hun operatie, die werd opgezet nadat in 2013 bij het eiland Lampedusa 366 mensen verdronken, in één jaar meer dan 140.000 mensen van zee.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.