Nederlandse manager van atleten om dope geschorst

Atletenmanager Gerard van de Veen is voor een half jaar geschorst door de Keniaanse atletiekbond. „Het is ronduit schandalig”, zegt hij.

De Keniaanse Flomena Chepchirchir finisht als tweede bij de Dam tot Damloop in 2013. De Nederlander Gerard van de Veen is haar manager. Chepchirchir is positief getest en is nu voor een half jaar geschorst.
De Keniaanse Flomena Chepchirchir finisht als tweede bij de Dam tot Damloop in 2013. De Nederlander Gerard van de Veen is haar manager. Chepchirchir is positief getest en is nu voor een half jaar geschorst. Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP

De Nederlandse atletenmanager Gerard van de Veen is gisteren door de Keniaanse atletiekbond Athletics Kenya (AK) voor zes maanden geschorst. Diezelfde straf is ook opgelegd aan de Italiaan Gabrielle Rosa en zijn zoon Federico, die al jaren een managementbureau met Keniaanse lopers runnen.

De bond houdt volgens Keniaanse kranten de twee managers verantwoordelijk voor een aantal dopingzaken. Rosa als manager van Rita Jeptoo, veelvoudig winnares van grote marathons. En Van de Veen voor Liliane Jelagat (die positief is getest op het eiwithormoon epo) en Flomena Chepchirchir, die na gebruik van een hoestdrank positief is getest op de steroïde terbutaline. Jeptoo en Jelagat zijn twee jaar geschorst. Chepchrichir zes maanden.

AK is naar aanleiding van vele Keniaanse dopinggevallen – bondsvoorzitter Asaiah Kiplagat sprak gisteren van 36 zaken – een groot onderzoek begonnen. Buiten de officiële zaken doen er veel verhalen over intensief dopinggebruik onder Keniaanse atleten de ronde, zoals afgelopen zaterdag is beschreven in deze krant. De bond wil beletten dat Van de Veen en Rosa gedurende het onderzoek hun werk kunnen verrichten.

De straf betekent dat Van de Veen en Rosa hun atleten zes maanden niet mogen inschrijven voor en begeleiden tijdens wedstrijden. Naast reputatieschade betekent de maatregel vooral voor Van de Veen een forse inkomstenderving, te beginnen op 26 april in de marathon van Londen, waar zijn toplopers Wilson Kipsang, Geoffrey Mutai en wereldrecordhouder Dennis Kimetto tot de grote favorieten behoren. Hij mist een courtage van 15 procent van hun start- en prijzengeld.

Van de Veen reageerde gisteren onthutst, vooral omdat hij zelf niet is ingelicht door de Keniaanse bond, maar de straf heeft moeten vernemen uit een persbericht. De manager beperkte zicht tot een korte verklaring: „Ik ben verbaasd en heel erg boos. Ik heb geen enkel contact gehad met Athletics Kenya. Het is ronduit schandalig. Ik ga me beraden op verdere stappen.”

De Keniaanse bond heeft in de pers laten weten dat in overleg met de internationale atletiekfederatie IAAF, organisatoren van de Diamond League en andere loopwedstrijden zal worden bekeken hoe de atleten van de geschorste managers toch hun wedstijden kunnen afwerken. De bond wil op die manier voorkomen dat zij de dupe van de maatregel worden.

Als er daadwerkelijk 36 Keniaanse dopingzaken bij de IAAF bekend zijn, is het opmerkelijk dat slechts twee managers zijn geschorst. Dan moeten er meer betrokken zijn. De opgelegde straf zou daarom ook als window dressing uitgelegd kunnen worden. De minister van Sport heeft onlangs tijdens een bijeenkomst van de bond met atletenmanagers gedreigd met maatregelen als het aantal dopingzaken toeneemt. Hij heeft op die bijeenkomst gezegd dat managers van betrapte lopers hun zaken niet onder controle hebben en het niet waard zijn Kenianen te begeleiden.

    • Henk Stouwdam