Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Minister belooft korpschef politie steun bij aanpak discriminatie

Discriminatie van moslimagenten binnen de politie is “onaanvaardbaar” en daarom gaat de top van de Nationale Politie dit verschijnsel “op alle mogelijke manieren aandacht geven”. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) vanmiddag in het wekelijkse Vragenuur op vragen van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Van der Steur beloofde korpschef Bouman te steunen bij de aanpak van discriminatie bij de politie.
Van der Steur beloofde korpschef Bouman te steunen bij de aanpak van discriminatie bij de politie. Foto ANP / Martijn Beekman

Discriminatie van moslimagenten binnen de politie is “onaanvaardbaar” en daarom gaat de top van de Nationale Politie dit verschijnsel “op alle mogelijke manieren aandacht geven”. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) vanmiddag in het wekelijkse Vragenuur op vragen van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Marcouch stelde zijn vragen naar aanleiding van een zeer kritisch intern blog van korpschef Gerard Bouman, waaruit NRC zaterdag citeerde. Hij schreef daarin dat moslimagenten door collega’s worden uitgesloten, gekleineerd en zonder respect behandeld. “Het gif van de uitsluiting sluipt onze organisatie binnen”, schreef hij. De korpschef verhaalt over politieagenten die op het bureau tegen elkaar spreken over “die kutmoslims, en dat wij die moskeeën maar in de fik moeten steken, want dan is het probleem opgelost”.

‘Politie moet van onbesproken gedrag zijn’

Marcouch stelde dat de politieorganisatie van “onbesproken gedrag” moet zijn en vroeg Van der Steur welke concrete actie er genomen gaat worden tegen discriminatie van moslimagenten.

Van der Steur zei de zorgen van Marcouch te delen en het positief te vinden dat de korpschef zelf aan de bel heeft getrokken en hem op alle mogelijke manieren wil steunen om “deze vorm van uitsluiting kracht aan te pakken”. Hij zei dat er binnen de politietop binnenkort een bijeenkomst over de problematiek wordt georganiseerd en zegde toe de Kamer over eventuele andere maatregelen te informeren. Verder zei Van der Steur dat hij korpschef Bouman steunt in zijn streven naar een divers politiekorps.

Lees meer over het blog van korpschef Bouman in de rubriek ‘Recht & Bestuur’ van afgelopen zaterdag.