Migranten sturen 413 miljard euro naar huis: de groei is eruit

Arbeidsmigranten wereldwijd stuurden in 2014 zo’n 413 miljard euro naar ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit ramingen van ‘remittances’ die de Wereldbank gisteren publiceerden. Naar schatting zijn er in 2015 ruim 250 miljoen arbeidsmigranten.

De groei in het bedrag dat jaarlijks naar huis wordt gestuurd is er wel uit. Groeide het in 2014 nog met 4,4 procent, in 2015 daalt dat waarschijnlijk scherp tot slechts 0,9 procent. Dat komt vooral door minder overboekingen naar Oost- en Centraal Azië. Ook sturen migranten minder geld naar het Midden-Oosten en Afrika.

De Wereldbank noemt daarnaast de stagnatie van de Europese economie, de invloed van de lage olieprijzen op de Russische economie en strengere migratieregels in diverse landen als oorzaken voor de afname van de groei. De aantrekkende Amerikaanse economie verzachtte de effecten dan weer wel.

De belangrijkste bestemmingen voor arbeidsmigranten zijn nog steeds de VS, Saoedi-Arabië, Duitsland, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. De landen waar het meeste geld van arbeidsmigranten naar toe stroomt zijn ook in 2014 India, China, de Filippijnen en Mexico.

Geld van familie uit het buitenland blijft een belangrijke bron van inkomsten voor ontwikkelingslanden, schrijft de Wereldbank in het bijbehorende rapport. Het bedrag is veel groter dan officiële ontwikkelingsgelden en – behalve in China – buitenlandse investeringen.

Geld naar huis sturen is duur, vooraal voor migranten die het naar Afrika ten zuiden van de Sahara willen overboeken. Dan kost het gemiddeld 11,5 procent van het totaalbedrag.