Ruim 5.600 mensen gered door kustwacht

Foto AFP

De Italiaanse kustwacht heeft de afgelopen drie dagen ruim 5.600 mensen gered die met bootjes probeerden de Middellandse Zee over te steken. Gisteren kwamen opnieuw negen mensen om, toen hun boot kapseisde. In totaal werden 5.629 mensen van 22 bootjes gered door Italiaanse kustwacht- en marineschepen, een aantal vrachtschepen en een IJslandse patrouilleboot die deelneemt aan de Europese Tritonmissie. Vorig jaar wisten 170.000 mensen de Italiaanse kust te bereiken. 3.500 mensen overleefden de overtocht niet. Tot nu toe zijn dit jaar 480 mensen omgekomen in de Middellandse Zee. De vluchtelingen steken vaak van wal in Libië en komen uit landen als Syrië en Somalië. Nu de lente aanbreekt en het weer beter wordt, neemt het aantal bootjes toe dat de oversteek maakt.