Marokko: Nederlandse verdachte betrokken bij terreurcomplot

Volgens zijn advocaat is hij geen extremistische moslim. Maar Marokko verdenkt Mohamed B. van terreur.

Hij werd een ‘lone wolf’ genoemd toen hij vorig jaar werd aangehouden. De 27-jarige Mohamed B. zou in zijn eentje een aanslag op Nederlandse politieagenten of militairen hebben voorbereid. Maar gisteren meldden Marokkaanse autoriteiten dat diezelfde man deel zou uitmaken van een groter terroristisch complot. Hij zou lid zijn van een Marokkaanse terreurcel.

Vijf andere leden van de cel, Marokkanen die sympathiseren met terreurbeweging IS, zijn gearresteerd, aldus het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De mannen zouden aanslagen in Marokko hebben gepland en in contact staan met Mohamed B. – niet te verwarren met Mohammed B. die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op cineast Theo van Gogh.

B. stond vandaag voor de rechter in Rotterdam. Hij zit al ruim een half jaar vast. In oktober 2014 werden na een tip van veiligheidsdienst AIVD in een Amsterdamse woning waar hij verbleef aantekeningen gevonden voor het maken van een bom, met de toevoeging: „Meng goed en gooi het tegen de dingen die snel voorbijkomen. Bijvoorbeeld een auto van de afvallige politie of een auto van het tirannieke leger.” In een andere brief waarschuwde B. de Nederlandse regering om niet deel te nemen aan de internationale coalitie tegen IS. In de brief zwoer hij „een eed van trouw aan IS”.

Volgens het OM maken de teksten duidelijk dat B. aanhanger is van terreurgroep IS. Zijn advocaat André Seebregts bestrijdt dit. Volgens hem is B. geen extremistische moslim. Mensen om hem heen verklaren dat hij zich niet hield aan islamitische geboden: hij rookte, dronk alcohol. B. had zelfs een Surinaamse vriendin met wie hij niet was getrouwd. „De uitspraken van mijn cliënt zijn niets meer dan stoerdoenerij”, zegt Seebregts.

Ook zou in het strafdossier niets staan over een lidmaatschap van een Marokkaanse terreurcel.