Vredesakkoord Oost-Oekraïne uitgebreid, ook lichte wapens teruggetrokken

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov verlaat de bijeenkomst in Berlijn waar vier landen afspraken de maatregelen van het vredesakkoord van Minsk verder uit te breiden. Foto AFP/Clemens Bilan

Oekraïne en Rusland gaan naast zware ook lichte wapens terugtrekken uit Oost-Oekraïne. Dat is het resultaat van moeizame onderhandelingen tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland gisteravond in Berlijn. Het is een van de maatregelen van het vredesakkoord van Minsk die wordt uitgebreid.

Het geweld in de regio is afgelopen weekend opnieuw opgelaaid. Toch zijn er nieuwe afspraken gemaakt die voortborduren op het akkoord uit februari. Zo behoren tanks nu ook tot het materiaal waarover afspraken zijn gemaakt. Daarnaast willen de vier landen dat de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wordt versterkt. Hoe dat moet gebeuren is nog niet bekend. In maart werd het aantal waarnemers al verdubbeld van 500 naar 1.000 man.

Ten slotte werd opnieuw afgesproken dat zowel de separatisten als het Oekraïense leger zich aan een staakt-het-vuren gaan houden. Beide partijen hebben die afspraak uit het Minsk-akkoord meerdere malen geschonden. De VN berichtte begin maart dat er bij het conflict minstens 6.000 militairen en burgers zijn omgekomen.

Grotere inmenging van de VS

De spanningen in Oost-Oekraïne zijn de laatste tijd weer flink toegenomen, onder andere door de inmenging van de Verenigde Staten. Obama kondigde vorige maand aan extra sancties op te leggen aan pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger te steunen met militaire hulp. Ook zinspeelde Oekraïne op het lid worden van de NAVO. Beide acties leidden tot boze reacties van Rusland.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wordt er momenteel nog op “twee of drie plekken in Oost-Oekraïne” gevochten. De betrokken ministers weigeren echter het vredesakkoord van Minsk als mislukt te zien. Steinmeier zei gisteravond dat het akkoord “zonder twijfel” tot een kalmere situatie in de regio heeft geleid.

    • Sam de Voogt