Voortman (GroenLinks) wil uitleg voorzitter Kamer

Linda Voortman, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, wil opheldering van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg over een onterechte verdenking van lekken van vertrouwelijke informatie.

In een brief van 25 maart, die gisteren in een ongedateerde versie uitlekte aan Nieuwsuur, stelt Voortman dat zij nooit als verdachte had mogen worden aangemerkt. Haar werd vorig jaar aangewreven dat zij namen had vrijgegeven van kandidaten voor de vacature van Nationale Ombudsman.

Destijds kwamen namen naar buiten van tegenkandidaten van oud-ANWB-directeur Guido van Woerkom, die aanvankelijk was voorgedragen. Hij trok zich later terug. Voortman werd in De Telegraaf aangewezen als Kamerlid dat uit de school had geklapt. Het presidium van de Kamer deed aangifte.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie bleek dat Voortman het lek niet geweest kon zijn. In een naar de NOS verstuurd mailtje stonden tegenkandidaten die zij niet kende. Dat feit had volgens het Kamerlid bekend kunnen zijn op het moment van de aangifte.

In haar brief roept ze de vraag op of moedwillig onjuiste aangifte is gedaan. Ook stelt zij vragen over details van een gesprek tussen haar en Van Miltenburg die in De Telegraaf terechtkwamen. Voortman en Van Miltenburg zouden vandaag met elkaar praten.