Knalhard voor fijnproevers

Afgelopen week was Roadburn in Tilburg. Daar leer je je nieuwe favoriete metalband kennen. Gemist? Beluister dan deze Roadburn-acts.

Aðalbjörn Tryggvason, gitarist en zanger van Sólstafir. Foto: Erik Luyten/013

Roadburn Festival, afgelopen week in en rond de 013 in Tilburg, is zo’n beetje het beste (metal)festival ter wereld. Waarom zo’n boude stelling? Het is geen groot festival (4.000 bezoekers), er is geen ligweide, ook geen biergarten en je favoriete metalbands staan hier waarschijnlijk ook niet. Nee, Roadburn is zo goed omdat je toekomstige favoriete bands er staan. Naar Roadburn ga je om wat nieuws te zien. En met jou duizenden andere openminded metalheads en fijnproevers. Wat leverde deze uitverkochte, twintigste editie op? Hier een boodschappenlijstje van eredivisie-metal die we op Roadburn 2015 zagen.

Mortals uit New York maakte twee keer gehakt van Roadburn deze editie, gebrand op een blijvende herinnering met hun doodse blackmetal. Gemist? De dames touren met Skeletonwitch en Goatwhore door Europa, en staan 17 april in Brussel. Debuutalbum Cursed to See the Future is een aanrader.

Sólstafir kun je afgelopen januari ook op Eurosonic hebben gezien. In Tilburg deden ze een ‘gewone’ show, en speelden ze live een prachtige, melancholische soundtrack bij oude vikingfilm Hrafninn Flygur. Zet hun laatste album Ótta eens aan tot ze in juli weer in de buurt zijn, op het Belgische Dour-festival.

Botanist maakt zachtaardige blackmetal (blackgaze, noemen sommigen dat, als mix van blackmetal en shoegaze) in gekke pakkies, en op weirde instrumenten als de hammered dulcimer en harmonium. Vreemd, maar vreselijk doordacht. Keihard, maar lieflijk. Luister naar hun laatste plaat VI: Flora, die gaat over bloemetjes.

Miava uit België maakte indruk met instrumentale stonerrock, die bijna door het kleine podium van café Cul de Sac zakte. Met zestien snaren en een paar varkenshuiden knalden ze een uur lang elastieken riffs het publiek in. Zie voor livedata facebook.com/MiavaMusic. En beluister zeker debuutplaat Essay on Bentham.

Wie wist dat er een woestijn rond Antwerpen ligt? Your Highness doet alsof, en maakt keiharde woestijnmetal. Ze hakten Cul de Sac in spaanders. Ze doen dat ook nog op 24 april in Deventer, mét Karma to Burn.

Russian Circles maakt heel mooie instrumentale postmetal. Met hun uitgesponnen opbouw en climaxen betoverden ze de 013. En ze staan op 30 april weer in Vera in Groningen.

Nog eentje dan: Tilburgs eigen sludgeknallers Izah. Te gek nieuw album Sistere is uit. Luisteren!

    • Peter van der Ploeg