Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kamp: gaskraan Loppersum per direct bijna helemaal dicht

Archiefbeeld van een inwoner die ijzeren pennen plaatst in de oudste woning van Zeerijp.
Archiefbeeld van een inwoner die ijzeren pennen plaatst in de oudste woning van Zeerijp. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De gaskraan in het gasveld onder de Groningse plaats Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Dat liet minister Henk Kamp van Economische Zaken vanavond aan het ANP weten. Hij geeft daarmee gehoor aan een uitspraak van de Raad van State van vandaag.

In en rond Loppersum mag alleen nog gas worden gewonnen “als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is”, schreef de Raad van State vanmiddag in een voorlopige uitspraak. De raad ziet geen aanleiding om de gaswinning uit het gehele Groningerveld stop te zetten, “omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan”. Als de gaswinning in Groningen stilvalt, komen 11 miljoen huishoudens in Europa direct in de problemen.

Het eerdere besluit de kraan met 80 procent dicht te draaien lijkt al een positief effect te hebben gehad op het aantal bevingen in het gebied, stelt Kamp. Van het maximum van 3 miljard kuub dit jaar heeft de NAM in de eerste drie maanden 1 miljard gewonnen.

Groningers opgelucht, maar ook nog kritisch

Hoewel de lokale partijen in Groningen opgelucht reageerden na het besluit van de Raad van State om de gaswinning in Loppersum voorlopig te stoppen, vindt Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging het “jammer dat het stopzetten van de winning bij Loppersum gebonden is aan mitsen en maren.” “Liever hadden we gezien dat de putten helemaal gesloten zouden worden”, aldus Kleijer tegen het ANP. John Lanting van Schokkend Groningen stelt dat de rechter “nog steeds een slag om de arm houdt”. “Het komt erop neer dat er in een koude winter daar dus nog wel gewoon gas gewonnen mag worden.”

Sandra Beckerman, de fractievoorzitter van de SP in de provincie Groningen, vindt het jammer dat er niets gedaan wordt aan de gaswinning in de rest van de provincie. Dat vindt ook Patrick Brouns van het CDA in Groningen, die een “dubbel gevoel” over de uitspraak heeft. “Het is jammer dat de gaswinning in het cluster Eemskanaal doorgaat. Vooral de stad Groningen en Delfzijl ondervinden hiervan de gevolgen.”