Kamer: gaskraan bij Loppersum moet nu echt volledig dicht

Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van Zeerijp, in de buurt van Loppersum. In het noorden van de provincie Groningen vinden aardbevingen plaats door de gaswinning in het gebied.
Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van Zeerijp, in de buurt van Loppersum. In het noorden van de provincie Groningen vinden aardbevingen plaats door de gaswinning in het gebied. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) moet de gaskraan bij Loppersum volledig dichtdraaien nu de Raad van State heeft besloten dat er in en rond het Groningse dorpje geen gas meer mag worden gewonnen. Dat vinden coalitiepartijen VVD en PvdA, net als vrijwel alle andere partijen in de Tweede Kamer.

In en rond Loppersum mag alleen nog gas worden gewonnen “als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is”, schreef de Raad van State vanmiddag in een voorlopige uitspraak. De raad ziet geen aanleiding om de gaswinning uit het gehele Groningerveld stop te zetten, “omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen kan worden voldaan”. Als de gaswinning in Groningen stilvalt, komen 11 miljoen huishoudens in Europa direct in de problemen.

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) liet in een eerste reactie weten de uitspraak van de Raad van State te bestuderen. “Ik zal spoedig met een reactie komen”, zei hij via zijn woordvoerder.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kon tegenover het ANP nog niet zeggen wat de gevolgen van de uitspraak precies zijn. Een woordvoerder liet weten dat ze gaan bestuderen of er aanpassingen nodig zijn in het operationele proces. “Vanzelfsprekend respecteren we de uitspraak van de voorzieningenrechter van de Raad van State”, aldus de woordvoerder.

Oppositie wil snel Kamerdebat met Kamp

Coalitiepartijen VVD en PvdA vinden dat de minister het advies van de Raad van State niet kan negeren. “Om de veiligheid van de Groningers te vergroten moet de winning in Loppersum worden gestopt. De VVD wil van de minister weten hoe hij invulling gaat geven aan het advies en wat de gevolgen zijn voor de leveringszekerheid”, zei Kamerlid André Bosman vanmiddag tegen persbureau ANP. Bosman benadrukt dat de winning in Loppersum uit veiligheidsoverwegingen al met 80 procent was verminderd.

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat Kamp “per direct concrete invulling geeft aan het besluit van de RvS”:

Twitter avatar janvos_pvda Jan Vos De PvdA wil dat de minister per direct concrete invulling geeft aan het besluit van de RvS. De putten in Loppersum moeten dicht.
Twitter avatar janvos_pvda Jan Vos De uitspraak van de RvS sluit aan bij standpunt van PvdA dat gaswinning in Groningen alleen plaats mag vinden als winning ook veilig is.
Twitter avatar janvos_pvda Jan Vos De gaswinning in heel Groningen moet terug naar het minimale niveau dat noodzakelijk is voor de leveringszekerheid.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven spreekt van een “heldere uitspraak” van de raad:

Twitter avatar SvVeldhoven Stientje v Veldhoven Heldere uitspraak RvS vandaag:sluit gaskraan in Loppersum tenzij nodig vr leveringszekerheid. #D66 wil dat #Kamp uitspraak onverkort opvolgt

SP-Kamerlid Eric Smaling roemt de “baanbrekende uitspraak” van de RvS. “Dat moet voor de Groningers weldadig aanvoelen. Mooi dat ons rechtssysteem het mogelijk maakt zo’n uitspraak te vragen.”

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is blij met de uitspraak, maar vindt het “een slechte zaak dat Loppersum pas dichtgaat nadat bewoners naar de Raad van State zijn gestapt”. Ze wil snel een debat met Kamp, net als de ChristenUnie.

Groningers opgelucht, maar ook nog kritisch

Hoewel de lokale partijen in Groningen opgelucht reageren na het besluit van de Raad van State om de gaswinning in Loppersum voorlopig te stoppen, vindt Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging het “jammer dat het stopzetten van de winning bij Loppersum gebonden is aan mitsen en maren.” “Liever hadden we gezien dat de putten helemaal gesloten zouden worden”, aldus Kleijer tegen het ANP. John Lanting van Schokkend Groningen stelt dat de rechter “nog steeds een slag om de arm houdt”. “Het komt erop neer dat er in een koude winter daar dus nog wel gewoon gas gewonnen mag worden.”

Sandra Beckerman, de fractievoorzitter van de SP in de provincie Groningen, vindt het jammer dat er niets gedaan wordt aan de gaswinning in de rest van de provincie. Dat vindt ook Patrick Brouns van het CDA in Groningen, die een “dubbel gevoel” over de uitspraak heeft. “Het is jammer dat de gaswinning in het cluster Eemskanaal doorgaat. Vooral de stad Groningen en Delfzijl ondervinden hiervan de gevolgen.”