Fréderike Geerdink vrijgesproken

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is gisteren vrijgesproken door de Turkse rechter in Diyarbakir. Ze werd beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

De Turkse aanklager had vorige week al vrijspraak gevraagd, omdat Geerdink op basis van de Turkse antiterreurwet niet kan worden veroordeeld. In het bewijs dat tegen haar is aangedragen, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld. Ook Geerdinks advocaat vroeg vrijspraak.

„Het was toch even spannend”, reageert de journaliste kort na de uitspraak. Geerdink voelt zich opgelucht en is blij dat ze weer aan de slag kan. Ze werd in januari kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije. Die dreigde daarop het land te verlaten als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten.

Minister Koenders is blij met de vrijspraak. „Dit is een goede afloop van deze zaak, en goed nieuws voor Fréderike. Maar ondanks dit goede nieuws is het van belang om aandacht aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Turkije te blijven besteden, ook in Europees verband.”

Fréderike Geerdink heeft zich de laatste jaren als journalist gespecialiseerd in de Koerden in Turkije, de grootste etnische minderheid van het land. Die zijn al decennia in conflict met de Turkse staat, omdat ze werden onderdrukt en nog altijd niet volledig zijn erkend als minderheid. De gewapende tak, de PKK, geldt in Turkije en ook binnen de Europese Unie als een terroristische organisatie.

    • ANP/nrc