Ieder jaar meer geld naar de aandeelhouders. Bij deze bedrijven kan het

Foto Eline van Strien

52 jaar op rij. Zo lang al stijgt het dividend van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson, die vandaag de cijfers van het eerste kwartaal bekend maakt. Vorig jaar kregen de aandeelhouders 2,76 dollar per aandeel uitgekeerd.

“Bedrijven die veel groeien investeren de winst vaak in het bedrijf zelf,” zegt Paul Linssen van Theodoor Gilissen. “Maar andere bedrijven keren een deel uit aan de aandeelhouders en hopen zo meer investeerders te trekken.” Voor aandeelhouders vormt het dividend namelijk een bron van inkomsten, naast de eventueel gestegen koers van het aandeel bij verkoop. Aantrekkelijk dus als dat ieder jaar weer verhoogd wordt.

En meer aandeelhouders kunnen sommige bedrijven goed gebruiken. “De laatste jaren valt de economische groei toch wel tegen dus hebben bedrijven wat moeite om investeringen te vinden”, zegt Paul Linssen van Theodoor Gilissen. “Het lijken kleine stapjes waarmee het dividend van Johnson & Johnson wordt verhoogd, maar toch is het bedrag in twintig jaar tijd vertienvoudigd.”

Johnson & Johnson is niet uniek. Dit is top-10 van bedrijven die al jarenlang het dividend verhogen. Alleen bedrijven die een vestiging in Nederland hebben of die hier producten verkopen, zijn meegenomen in de lijst.

    • Marieke ten Katen